Китайські прикордонники встановлюють на смартфони мандрівників шпигунське ПЗ

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не секрет, що китайський уряд вже багато років активно і доволі успішно «захищає» своїх громадян від «поганої» інформації з-за кордону.

Однак нові дані вказують на те, що Китай не проти ще й заглянути в смартфони чужих громадян.

Джерело стверджує, що китайські прикордонники можуть таємно встановлювати на смартфони своїх громадян і громадян інших країн шпигунське ПЗ. Цей додаток під назвою Fēng cǎi нібито витягує з смартфона електронні листи, повідомлення, контакти та інформацію про самий пристрій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Проте такі дії, судячи з усього, мають місце лише в одному невеликому регіоні Китаю. Якщо точніше, на кордоні Киргизії і Синьцзян-Уйгурського автономного району (Синьцзян). Справа в тому, що Китай в різних формах бореться з ісламським екстремізмом, а в Сіньцзяні проживає близько 10 млн мусульман-уйгурів. При цьому сусідня Киргизія також є мусульманською країною.

Однак проблема в тому, що саме в цьому регіоні в давнину проходив легендарний Великий шовковий шлях, так що кордон з Китаєм там в рік перетинає величезна кількість людей. Якщо вірити джерелу, регіон Сіньцзян щорічно відвідує близько 100 млн осіб, хоча неясно, скільки з них перетинає кордон.

Повертаючись до додатка, неясно, наскільки масовою є дана проблема. Туристи, які з нею зіткнулися, стверджують, що прикордонники забирають їх смартфони і вимагають PIN-код. В спеціальній кімнаті апарати проводять близько години, після чого їх повертають власникам. Судячи з усього, в більшості випадків шпигунське ПЗ видаляють перед поверненням смартфона, але часом чи то забувають, чи то залишають навмисно.

Джерела стверджують, що ПЗ не тільки витягує з пристрою особисті дані, але і шукає цілком певну інформацію. Починаючи з текстів, пов’язаних з ісламістським екстремізмом і закінчуючи інформацією про японську групу Unholy Grave, що грає в стилі грайндкор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.