Європарламент затвердив нові правила авторського права для інтернету

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як і очікувалося, вчора депутати Європарламенту прийняли на пленарному засіданні директиву, що стосується захисту авторських прав. За неї було віддано 348 голосів, проти — 274 проти, ще 36 депутатів утрималися. Як сказано у відповідному прес-релізі, результати голосування «знаменують собою кінець законодавчого процесу, який почався в 2016 році». У найближчі тижні рішення має бути затверджене державами Євросоюзу та опубліковано в офіційному журналі ЄС, після чого у держав-членів буде два роки для його реалізації.

Як стверджується, директива «спрямована на забезпечення того, щоб давні права і обов’язки закону про авторське право поширювалися і на Інтернет». Серед тих, хто буде «самим безпосереднім чином торкнуться цим законодавством», названі YouTube, Facebook і Google News.

В даний час в інтернет-компаній мало стимулів для підписання справедливих ліцензійних угод з правовласниками, оскільки вони не вважаються відповідальними за контент, завантажений їх користувачами. Вони зобов’язані видаляти контрафактний контент тільки тоді, коли правовласник просить їх зробити це. Однак це є обтяжливим для правовласників і не гарантує їм справедливого доходу. Притягнення до відповідальності інтернет-компаній підвищить шанси правовласників (особливо музикантів, виконавців і авторів сценаріїв, а також видавців новин і журналістів) на укладення справедливих ліцензійних угод і отримання справедливої винагороди за використання їх творів, експлуатованих в цифровій формі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оскільки спільне використання фрагментів новинних статей спеціально виключено зі сфери дії директиви, воно може тривати точно так само, як і раніше. Проте, директива містить положення, що дозволяють уникнути зловживання новинними агрегаторами. Тому фрагменти коду можуть продовжувати з’являтися в новинних стрічках Google, а статті — в Facebook, за умови, що вони дуже короткі».

Завантаження захищених творів для цитування, критику, рецензії, карикатури, пародії або підробки залишається на колишніх умовах, завдяки чому меми і гифки будуть як і раніше доступні і доступні для спільного використання на онлайн-платформах.

У тексті також вказується, що вивантаження творів в онлайн-енциклопедії некомерційним способом, таким як Вікіпедія, або програмними платформами з відкритим вихідним кодом, такими як GitHub, автоматично буде виключена із сфери дії директиви. Крім того, на платформи, які тільки почали свою роботу, будуть поширюватися більш легкі зобов’язання.

Зазначимо, що автори і виконавці зможуть вимагати додаткові винагороди від платформи, якщо спочатку узгодженої винагороди непропорційно мало в порівнянні з отриманими нею вигодами.

Директива спрямована на те, щоб полегшити вільне використання захищеного авторським правом матеріалу при витяганні тексту і даних, тим самим усуваючи суттєвий конкурентний недолік, з яким в даний час стикаються європейські дослідники. Він також передбачає, що обмеження авторського права не будуть застосовуватися до контенту, що використовується в освітніх або ілюстративних цілях.

Нарешті, директива також дозволяє використовувати матеріали, захищені авторським правом, безкоштовно, якщо мова йде про збереження культурної спадщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.