Дніпровський школяр винайшов зарядник телефону від ходьби

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У Дніпрі дев’ятикласник Макар Дробишев розробив і зібрав пристрій, який здатен заряджати мобільний телефон від ходьби. Школяр уже заробив на своєму винаході перший капітал – виграв грошовий приз на міському конкурсі новацій.

Мобільний телефон 14-річного Макара Дробишева живиться від пристрою, який школяр змайстрував власноруч. Під час руху винахід виробляє до 5 вольт напруги, якої достатньо для підживлення акумулятора смартфона.

“В основному користуюся на дачі, коли треба багато ходити, а розеток там не так уже й багато, щоб заряджатися”, – каже винахідник Макар Дробишев.

Енергія для зарядження гаджета виробляється від ходьби. Свій винахід школяр назвав “Пульсаром”. Над створенням тестової моделі підліток працював майже два місяці. Зізнався, за цей час були й невдалі спроби.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Я на своєму телефоні всі досліди і проводив, ні разу не вибухнув, нічого не заглючило. Енергія виробляється за рахунок згинання колінного суглоба. Там стоїть механізм, який приводить у дію два генератори, і так виробляється електрика”, – пояснює юний винахідник.

Опановувати роботу з електронікою школяру допомагає відео в Інтернеті. Поради підлітку дає і шкільна вчителька з фізики.

Над винаходами Макар працює у власній лабораторії вдома. Перш ніж втілити ідею у життя – створює креслення майбутнього виробу. У цьому стало в пригоді захоплення малюванням, розповідає бабуся винахідника. Згадує, однією з перших відтворених моделей Макара став металошукач.

“Ось це його роботи. Тут тонкі лінії, посидючість потрібна, образне бачення цього всього”, – вважає бабуся винахідника Людмила Дробишева.

Нині “Пульсар” – не досконалий, зізнався винахідник. Для створення пристрою хлопець використав дешеві та доступні деталі. Деякі з них знайшлися у домашньому господарстві. Щоб здобути кошти на вдосконалення тестової моделі, школяр взяв участь у міському конкурсі, де передбачена фінансова нагорода. Макар став наймолодшим переможцем серед авторів найкращих стартапів.

“Мені все-таки не подобається його каркас, алюміній, він все-таки важчий, ніж пластик. Його не завжди зручно носити. Зараз я розробляю модель для друку, які будуть набагато краще прилягати до ноги, планую всі компоненти перевести на поверхневий монтаж, розробляти друковані плати”, – зазначив Макар Дробишев.

Нині 14-річний винахідник думає, як зробити “Пульсар” зручнішим і компактнішим, та сподівається, що колись його модель стане прототипом промислового зразка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.