У Windows 10 (2004) можна буде відключати зарезервований простір на диску

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Windows 10 працює з великим об’ємом дискового простору, хоча при цьому до недавнього часу ОС можна було запускати і на вельми бюджетних рішеннях, де обсяг пам’яті обчислювався десятками Гбайт. У травневому оновленні 2019 року з’явилася функція Reserved Storage, яка резервувала частину диска під оновлення, тимчасові файли, пакети мов і драйвери. Все це займало близько 10 Гбайт або більше.

Однак, як виявилося, це місце можна повернути, відключивши деякі гілки реєстру Windows. Але тепер ситуація спрощується ще більше. У Windows 10 (2004) відключити резервування можна буде прямо з системи, без використання реєстру. Також можна буде дізнатися точний обсяг займаного дискового простору.

Для цього потрібно буде використовувати командний рядок (CMD). Там доступні такі команди:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

DISM.exe / Online / Get-ReservedStorageState
DISM.exe / Online / Set-ReservedStorageState / State: Enabled
DISM.exe / Online / Set-ReservedStorageState / State: Disabled
Перша дозволить переглянути стан зарезервованого сховища. Друга і третя: увімкнути або вимкнути резервування відповідно.

Така можливість напевно припаде до вподоби тим, хто використовує недорогі планшети або ноутбуки під управлінням Windows 10. Зазвичай такі рішення обмежені 32/64 Гбайт постійної пам’яті, так що економити кожен Гбайт там-питання гострої необхідності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.