Винайдено пристрій, який приховує все від тепловізорів та приладів нічного бачення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго розробили переносну технологію, яка може приховати її власника від датчиків, що виявляють тепло, наприклад, від приладів нічного бачення, навіть при зміні температури навколишнього середовища. Пристрій може адаптуватися до змін температури всього за кілька хвилин, зберігаючи при цьому зручність для користувача. Про це пише Advanced Functional Materials.

Пристрій, який знаходиться на стадії перевірки концепції, має поверхню, яка швидко охолоджується або нагрівається відповідно до температури навколишнього середовища, маскуючи тепло тіла користувача. Поверхня винаходу може змінити температуру від 10 до 38 ° C менш ніж за хвилину. При цьому внутрішня частина залишається тієї ж температури, що і шкіра людини, що робить його зручним для користувача. Бездротовий пристрій може бути вбудовано в тканину, наприклад, в шарф, більш просунуту версію можна носити як куртку.

Щоб створити пристрій, команда взялась за властивості матеріалу, схожого на віск, але з більш складними властивостями. Температура плавлення матеріалу становить 30 ° C, що відповідає температурі поверхні шкіри людини. Якщо температура зовні пристрою вище цієї, матеріал буде плавитися і стабілізуватися, ізолюючи користувача; якщо холодніше, він буде повільно тверднути, все ще діючи як ізолюючий шар.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В основі технології лежать матеріали, які можуть створювати ефекти нагрівання або охолодження при зміні температури навколишнього середовища, і гнучка електроніка, яка може бути вбудована в одяг. Зовнішній шар пристрою управляється спеціальною технологією. Він виготовлений з термоелектричних сплавів – матеріалів, які використовують електрику для створення різниці температур – між шарами еластичного еластомеру. Пристрій живиться від батареї і контролюється бездротовою платою. При цьому він фізично охолоджується або нагрівається до температури, яку ви обрали.

Сучасний стан технології теплового камуфляжу складається з поверхневого покриття, який змінює, кількість тепла, що одяг випромінює на поверхні. Покриття поглинає тепло від тіла користувача і відображає ту кількість енергії, яка необхідна, щоб відповідати температурі навколишнього середовища. Однак покриття працює тільки при заданій температурі. Якщо температура навколишнього середовища підвищується або падає, старі технології більше не працюють.

Найбільша проблема дослідників зараз полягає в розширенні масштабів. Їх мета – створити куртку з вбудованою технологією, але в нинішніх умовах одяг буде важити 2 кг, мати товщину близько 5 мм і працювати тільки одну годину. Команда буде шукати більш легкі і тонкі матеріали, щоб одяг міг важити в два або три рази менше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.