На що здатний найбільш гігантський процесорний кулер з новою технологією

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ринок процесорних систем охолодження вже давно майже не розвивається. Виробники вичавили максимум з тих технологій, які зазвичай використовуються в кулерах, а нові тут не особливо приживаються.

Наприклад, можна згадати моделі з елементом Пельтьє, які хоч і демонстрували непогану продуктивність, все ж не закріпилися на ринку. І ось компанія IceGiant запропонувала свій варіант процесорного кулера, що використовує нові для цього сегмента технологічні рішення. Пристрій називається ProSiphon Elite, і поки це прототип, який, втім, точно добереться до прилавків.

Почати варто з того, що IceGiant спеціалізується на охолодженні систем ЦОД і промислового обладнання, так що це зовсім не новачок в галузі. Що ж стосується ProSiphon Elite — це двофазна система охолодження з діелектричною рідиною і без всяких насосів і помп. Принцип дії рівно такий же, як і в разі звичайних теплових трубок: біля CPU рідина нагрівається, випаровується і піднімається вгору до радіатора, де охолоджується, конденсується і опускається назад до процесора. Все відбувається під дією сили тяжіння, тому крім замінних вентиляторів тут немає нічого, що б могло вийти з ладу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Правда, є мінус — габарити. Судячи по сайту компанії, серійний продукт повинен мати розміри 251 х 165,5 х 90 мм при масі 1290 г, але протестований джерелом прототип важив більше 2,2 кг!

Чи виправдані такі розміри і використання умовно нової технології? Результати тестів показують, що поки не особливо.

Джерело взяв один з найгарячіших споживчих процесорів-Threadripper 2990WX. Щоб підсилити навантаження, CPU був розігнаний до 3,4 ГГц при напрузі 1,2 В. Добре те, що ProSiphon Elite відмінно справляється зі своїм завданням, утримуючи температуру монструозного процесора на нормальному рівні. Проте той же в рази більш компактний Noctua NH-U14S TR4-SP3 видає майже такий же результат.

Більш того, для цього вентилятору Noctua досить працювати менш ніж на 1500 об / хв, що відповідним чином позначається на рівні шуму. У підсумку Noctua NH-U14S TR4-SP3 здається кращим варіантом, так як він менше, легше, тихіше, практично не поступається в продуктивності, та ще й дешевше. Очікується, що Prosiphon Elite буде коштувати 120 доларів.

Але IceGiant стверджує, що серійна модель буде менше, легше і ефективніше. І за таких умов, цілком можливо, ProSiphon Elite дійсно стане королем повітряних систем охолодження. Хоча революції все одно не влаштує.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.