3D-друк будинків поступово набирає оберти

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Будівництво будинків з використанням методів 3D-друку може здатися футуристичним, але ця технологія поступово набирає обертів. Як приклад джерело наводить молоду компанію haus.me, яка нещодавно запустила виробництво в штаті Невада. Цей виробник пропонує розумні збірні будинки, компоненти яких виготовляються методом 3D-друку. Використання 3D-друку дозволяє істотно скоротити термін будівництва — з кількох місяців у разі традиційної технології до чотирьох-семи тижнів.

Є й інші приклади. У 2018 році компанія ICON побудувала методом 3D-друку перший будинок в США. Розвиваючи свої технології, ця компанія виготовила принтер Vulcan II, який може виробляти будинки площею до 185 м2. Компанія Apis Cor планує побудувати демонстраційний будинок в США в 2020 році. У Нідерландах консорціум компаній створив завод з виробництва 3D-принтерів, які використовують бетон. Це обладнання буде використовуватися для друку п’яти будинків в рамках проекту Milestone в місті Ейндховен.

До плюсів 3D-друку в будівництві будинків джерело відносить меншу вартість у порівнянні з традиційними методами через скорочення витрат на сировину і робочу силу. Одночасно зменшується кількість будівельного сміття і витрати часу. Крім того, 3D-друк дозволяє створювати цікаві дизайнерські форми.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тим не менш, існують перешкоди, що заважають впровадженню 3D-друку будинків. Одним з них є відсутність відповідних правил і будівельних норм. Існує також обмеження на типи матеріалів, які можуть бути використані. На даний момент процес обмежується в основному пластмасами і бетоном, так що там, де потрібне дерево або метал, доводиться використовувати традиційні матеріали. Позначається і брак фахівців, знайомих з технологією 3D-друку та особливостями архітектурного проектування в розрахунку на цю технологію.

Тим не менш, процес йде. За оцінкою джерела, на більш широке застосування 3D-друку в будівництві будинків можна розраховувати приблизно через 10 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.