Categories: Технології

Солдати інформаційної війни. Як Ольгинські та інші тролі завойовують інтернет

Share

Потужна і високобюджетна фабрика інтернет-тролів у Росії стає серйозною силою, що істотно впливає на ситуацію у власній країні і здатна розхитати світ, пише журнал Новое Время.

Втручання у вибори в США

В останні роки на інтернет-майданчиках Facebook, Twitter і Google орудували сотні російських тролів. Там вони під виглядом американських активістів поширювали пропаганду й організовували мітинги, прагнучи до розколу суспільства в США, а також намагалися вплинути на недавні президентські вибори.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще на початку вересня Facebook повідомив про виявлення 470 підроблених російських акаунтів, які протягом двох років купили 3 тис. платних оголошень про імміграцію, раси і рівні права загальною вартістю $100 тис. Потім про блокування 2752 керованих з Росії акаунтів заявив Twitter. Пропагандистські облікові записи було виявлено і в Instagram. А Google нарахував десятки тисяч доларів, витрачених російськими агентами на рекламу з метою вплинути на хід виборів у США.

Однак Кремль відхрестився від втручання у вибори за океаном. “Ми ніколи про це не чули, ми нічого про це не знаємо і тим паче не маємо жодного стосунку до цих справ”, – заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков.

Сліди інтернет-тролів привели американських розслідувачів до Санкт-Петербурга, де, як виявилося, працює ціла фабрика маніпуляторів громадською думкою. Вперше про неї заговорили після публікації розслідування журналіста Андрія Сошникова, який у 2013 році увійшов туди під виглядом співробітника. Тоді фабрика базувалася в приміському районі Ольгино, і відтоді російських тролів називають ольгинськими.

Потім компанія змінила кілька юридичних назв і переїхала з передмістя до Петербурга. Тут у будинку № 55 по вулиці Савушкіна фабрика працює досі, підтверджує в бесіді з НВ Сошников, нині журналіст Російської служби BBC.

Як влаштована фабрика тролів

За розповідями екс-тролів, вакансії на фабриці вони знайшли через сайти пошуку роботи, і особливих вимог – як, наприклад, грамотність або обізнаність у політиці – до них не пред’являли. Зате зарплати запропонували вище ринкових – 40-50 тис. руб. ($700-870) на місяць, а для англомовних співробітників і зовсім 65 тис. руб. (Більше $1 тис.).

Як вдалося з’ясувати журналістам, на фабриці позмінно в цілодобовому режимі працюють кількасот співробітників. Своє робоче місце вони іронічно називають міністерством правди з відсиланням на роман-антиутопію Джорджа Орвелла 1984.

Трудяться тролі в декількох відділах, кожен з яких очолює тім-лідер. Одні займаються підготовкою технічних завдань, інші пишуть блоги, треті – коментарі до новин в російських і зарубіжних ЗМІ. Окрема група монтує фотографії відомих західних політиків, перетворюючи їх на саркастичні демотиватори та фотожаби.



Робота троля полягає в написанні постів і коментарів відповідно до конкретних техзавдань – інформаційних добірок, які складаються з теми, декількох тез, посилань на матеріали для ознайомлення і висновку, до якого має дійти автор. Виконати техзавдання співробітник мусить із декількох акаунтів від імені різних осіб.

Так у рунеті формується позитивний образ кремлівської верхівки і негативний образ російської опозиції, а також цілої низки держав, у першу чергу – України, США та країн Європейського союзу.

Російські тролі в рунеті

Спочатку команди своїх тролів Кремль направляв у першу чергу на росіян. Вперше організований політичний тролінг з’явився в Росії на тлі протестів 2012 року, коли після чотирьох років президентства Дмитра Медведєва головний пост країни знову обійняв Володимир Путін. Тоді рунет значною мірою контролювали опозиціонери, згадує Арік Толер, спеціаліст-аналітик щодо Східної Європи на сайті для взаємодії журналістів-розслідувачів Bellingcat.

“Провладні сили не могли володіти інформаційним простором, але спробували зробити його каламутним і максимально розмити антипутінські голоси”, – вважає він.

Завдання тролів – загидити інформаційний майданчик, переконати, що всі брешуть, вважає російський політолог Дмитро Орєшкін. “Україна ось-ось завалиться, Захід гниє і розкладається, Росія піднімається з колін, і все це на тлі “а ми нічому не віримо”, – описує він створювану ними інформаційну картину.

За даними фахівців, ефект від такої пропаганди вже є. “Для значної кількості людей інтернет – це великий смітник, джерело, до якого вони не ставляться з великою довірою”, – підтверджує Степан Гончаров, соціолог російського Левада-центру, який проводить дослідження про поведінку в соцмережах і регулярно організовує фокус-групи з молоддю та жителями великих міст на цю тему.

У такій ситуації користувачі більш охоче приймають за правду думки, близькі їхнім власним переконанням. “В епоху постправди в соцмережах люди схильні дружити, вірити і репостити думку тих, хто з ними згоден”, – формулює Нік Білогорський, експерт з кібербезпеки, який раніше працював у Microsoft і Фейсбуці. Це створює сприятливий ґрунт для ефективного поширення фейків і одночасно перешкоджає розвитку демократичного суспільства.

“Росія завдяки цим “зусиллям” повертається в первісний стан, коли люди вірять тільки членам свого племені або групи – тим, кого знають особисто”, – констатує Орєшкін.

Не тільки в Росії

Росія – не єдина країна, де інтернет-тролінг організований на вищому рівні. Згідно зі свіжим звітом американської дослідницької організації Freedom House, проурядові фабрики тролів діють у 30 країнах. Наприклад, у Китаї уряд платить блогерам і учасникам інтернет-форумів за формування в мережі позитивної думки про керівництво країни. За рік армія так званих умаоданів публікує в інтернеті майже 450 млн фейкових коментарів, підрахували в 2016 році дослідники Гарвардського університету.

“У Туреччині платні державні тролі називаються aktroller, їх близько 6 тис., вони атакують курдів і підтримують [президента] Ердогана”, – розповідає Білогорський. Російський тролінг експерт називає “високобюджетним, витонченим і непрямим”, визнаючи його лідером серед аналогічних проектів у світі.

джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    В Україні заблоковано понад 2500 сайтів азартних ігор

    На квітень 2024 року в Україні розслідують понад 450 кримінальних справ за фактом незаконних азартних…

    28.04.2024

    Vivo X100s з Dimensity 9300+ набрав більше 2,3 млн балів в AnTuTu

    Очікується, що в травні Vivo випустить три нові моделі: X100s, X100s Pro та X100 Ultra.…

    28.04.2024

    Sony Xperia 1 VI буде коштувати менше свого попередника

    Згідно з повідомленням SumahoDigest, користувач на Weibo поділився фрагментом коду, який показує, що Sony Xperia…

    28.04.2024

    Ідеальний смартфон для пенсіонерів та дітей: великий екран і неможливо розбити

    Найтонший, найлегший, найшвидший і найміцніший телефон-"Дракон". Так його представляє компанія-виробник. Компанія Xiaomi Redmi представила нову…

    28.04.2024

    WhatsApp переосмислив знакову опцію Telegram. Вийшло просто та зручно

    Популярний месенджер WhatsApp тестує нову опцію, яка зробить пошук чатів, що часто використовуються, набагато зручніше.…

    28.04.2024

    Як безкоштовні VPN перетворюють смартфони на проксі та чому це небезпечно

    Безкоштовні VPN-програми можуть використовувати телефони користувачів з метою: збирати дані і паролі, зламувати акаунти і…

    28.04.2024