24 роки тому вийшла Windows 95

21 серпня 1995 Microsoft випустила операційну систему Windows 95. Сказати, що старт цієї «операційки» був гучним — не сказати нічого. На той час у Microsoft з’явилася армія фанатів, які напередодні продажів простояли перед магазином всю ніч, а логотип Windows став проекцією на гігантському хмарочосі Empire State Building в Нью-Йорку. Менш, ніж за тиждень система розійшлася тиражем понад 1 млн. примірників, а до середини осені її тираж перевалив за 7 млн.

Для такої любові до системи приводів вистачало. Настільки обожнювану користувачами Windows меню «Пуск» дебютувавше саме в Windows 95, так і запущені програми в рядку знизу дисплею теж стали відображатися починаючи з цієї версії «вінди». Загалом, Windows придбала впізнаваний вигляд і з тих пір слабо змінилася з точки зору логіки інтерфейсу.

Сумісність з програмами MS-DOS поправили (довгі імена файлів нарешті стали можливі завдяки 32-бітної адресації), Windows навчилася пізнавати і вводити в роботу пристрої «на льоту» (відомий Plug and Play) і без перезавантаження, так і мультимедійні та мережеві функції були доведені до сучасного рівня.

Втім, якщо копнути глибше — з системи повсюдно «стирчали кістки» Windows 3.11, чиї 16-бітні програми не завжди адекватно працювали в новій операційці. Так і з багатозадачністю у нової системи було не все гладко — зависаюча програма паралізувала Windows 95 зі стовідсотковою ймовірністю, і користувачам доводилося боротися з «глюками софта» самостійно.

Всупереч проблем зі стабільністю та безліччю недоробок, 95-я Windows стала рекордно популярною і улюбленою користувачами системою аж до виходу наступної, 98-ї версії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я