Categories: Технології

Науковці та студенти ВНТУ розробили автомобіль для війська

Share

Легкий тактичний автомобіль, розроблений у Вінницькому національному технічному університеті, дебютував у Міжнародному виставковому центрі в Києві, де жовтні проходила XIV Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека – 2017»

ЛТА — легкий тактичний автомобіль розробляли науковці та студенти ВНТУ у співпраці з фахівцями компанії «Техімпекс» на замовлення однієї з силових структур України. Робота виконана науковцями, що працюють у навчально-науковому центрі розвитку і підтримки технічного забезпечення Збройних Сил України, керівником якого є кандидат технічних наук, доцент Леонід Коваль.

«Такого типу автомобілів практично в Україні немає. — Розповідає науковий керівник розробки і головний конструктор від університету, кандидат технічних наук, доцент кафедри галузевого машинобудування ВНТУ Андрій Слабкий. — Створювали ми ЛТА на базі волонтерських авто «Пегас» і «Пегас-2», які розробив та виготовив Юрій Васильович Берко. Дані автомобілі вже служать в підрозділі розвідки та спеціального призначення в АТО. Саме при завершені побудови другого «Пегаса» ми познайомились з Юрієм Васильовичем та приватною оборонною компанією «Техімпекс», з якою і розпочали розробку та побудову легкого тактичного автомобіля типу «багі». У нашому автомобілі ми поєднали величезний досвід професійного автогонщика-конструктора Юрія Берко з технічними знаннями наших науковців та ентузіазмом студентів».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час розробки автомобіля консультувались із ветеранами АТО, із спецпризначенцями. Головна складність — відсутність практики виробництва таких автомобілів промисловістю, тому й жодних нормативних документів.

«Однією із великих проблем був дуже стислий термін для виконання завдання. Працювали після занять, у вихідні дні, інколи по 14 годин на добу. А ті, хто виконував зборку автомобіля, до третьої години ночі працювали, аби вкластися в термін. За виготовлення ЛТА відповідав Юрій Берко, завдяки йому і титанічній роботі всієї команди ми впорались у визначений термін. Створили ЛТА усього за 6 місяців», продовжує оповідь Андрій Слабкий.

У команді працювали кандидати технічних наук, доценти ВНТУ Олександр Манжілевський і Олександр Поліщук.

Також і студенти працювали на базі конструкторського бюро кафедри галузевого машинобудування, з яких найактивніші Микола Бурдейний, Віталій Кудраш і Сергій Скальський.

Варто зауважити, що уся машина виконувалась в університеті на базі навчально-виробничого комплексу «Модуль».

ЛТА — це фактично багі, яке має широкий спектр використання. Може застосовуватись для дозорно-розвідувальних дій, спеціальних операцій, вогневої підтримки підрозділів, логістики, евакуації поранених, коректування вогню, патрулювання, як командно-штабне авто.

Авто оснащується легким кузовом і має повну масу 1270 кг. При цьому машина укомплектована 2,0-літровим турбодизелем потужністю 240 к.с. та може розвивати швидкість до 130 км/год.

Привід – на задні колеса. Запас ходу – до 570 км. ЛТА може долати підйоми і узгір’я крутизною 45 градусів.

«Створити універсальний автомобіль, котрий би задовольняв потреби усіх видів військ, неможливо. Нині основне завдання військового авто — маневреність і швидкість, адже чим швидше ти їдеш, тим важче в тебе вцілити. Чому нема товстої броні, можна пояснити досить просто. Приміром, ніхто не навішує броні на винищувачі. Просто вони рухаються швидко і в них важко вцілити. Основне завдання — швидко реагувати на ситуацію та максимально малопомітно працювати в тилу ворога. Саме такі вимоги ми ставили до свого авто», — пояснюєАндрій Слабкий.

Максимальна маневреність і мінімальна маса — саме така основна характеристика першого, створеного у ВНТУ ЛТА.

«Створити щось своє, українське і краще за зарубіжні аналоги — то дуже приємно. Зараз наше конструкторське студентське бюро набирає обертів, я думаю, у нас буде ще не один проект! Уже працюємо над новими моделями. Нині уже інші військові структури зацікавлені в модифікації цього автомобіля чітко під їхні задачі», — резюмував Андрій Слабкий.

джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    Apple покаже, на що здатна у сфері штучного інтелекту

    Вже за кілька днів – 7 травня – Apple представить нові планшети iPad Pro. За…

    03.05.2024

    Чому не варто купувати дорогий смартфон

    Давно минули ті часи, коли тільки за великі гроші можна було отримати якісний надійний смартфон…

    02.05.2024

    «Київстар» приголомшив новими тарифами: чого бажати абонентам

    Мобільний оператор «Київстар» змінив наповнення у деяких своїх тарифах. Оновлення стосуються домашнього Інтернету в рамках…

    02.05.2024

    ChatGPT ставиться до людей і суспільства краще, ніж середній студент коледжу

    Напевно, в найближчому майбутньому звернутися за допомогою в етичних питаннях користувачам буде набагато простіше до…

    02.05.2024

    iPhone 15 і 15 Plus виявилися менш популярними серед покупців цього року

    Моделі iPhone 15 Pro стали найпопулярнішими смартфонами Apple в США в першому кварталі цього року,…

    02.05.2024

    Офіційно: iPad втратить свою головну відмінність від Android-планшетів до кінця року

    Компанія Apple офіційно підтвердила, що iPad та iPadOS будуть приведені у відповідність до законодавства Євросоюзу…

    02.05.2024