Китай в найближчі шість років розмістить на орбіті кілька сонячних електростанцій

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Китай має намір вже в найближчому майбутньому побудувати на орбіті Землі сонячну електростанцію. Будівництво експериментальної установки вже почалося.

У період між 2021 і 2025 роком будуть запущені кілька малих і середніх електростанцій, які в тому числі виконуватимуть роль тестових станцій для оцінки технології. Але вже в 2030 році Китай збирається приступити до будівництва мегаватної орбітальної сонячної електростанції, а до 2050 року повинні побудувати і гігаватну установку.

Подібні станції будуть розташовуватися на орбіті Землі на висоті близько 36 000 км. Відсутність атмосфери і розташування станції дозволить їй, по-перше, виробляти енергію без зупинок, а по-друге, робити це з більшою ефективністю, ніж станції на поверхні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що стосується передачі енергії на Землю, передбачається це робити за допомогою лазерів, або з використанням мікрохвильового випромінювання. На жаль, джерело не призводить розрахунків, тому ККД підсумкової системи, що включає всі етапи, невідомий. Але яким би він не був, враховуючи вартість космічних запусків, звичайно, ні про яку економію мова не йде.

Одна з проблем — маса електростанцій. Вчені кажуть, що установка буде важити близько 1000 тонн, при цьому не уточнюючи, про яку з перерахованих установок мова. Зараз вчені вивчають питання можливості побудови станції безпосередньо на орбіті методом 3D-друку і збірки з використанням роботів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.