Експерт розповів, що таке ядерна батарея і як вона працює

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Марсохід Perseverance використовує радіоізотопний термоелектричний генератор (РІТЕГ) для отримання енергії, що працює завдяки 5 кг діоксиду плутонію. Цей процес базується на ефекті Зеєбека, який перетворює тепло на електроенергію.

Реклама

На початку роботи Perseverance його РІТЕГ генерував близько 110 Вт електрики, але з часом ця потужність зменшується через природний розпад плутонію.

РІТЕГи є ефективним джерелом енергії для космічних місій, хоча плутоній-238 дуже токсичний. Однак нові батареї Betavolt використовують альтернативний процес, де радіоактивні ізотопи розпадаються через бета-випромінювання, випускаючи електрони. Ці електрони захоплюються напівпровідниками для вироблення електрики.

Реклама

Betavolt застосовує нікель-63 між шарами алмазного напівпровідника. Хоча їхня потужність становить лише 100 мікроват (у порівнянні з 2,4 ват у батарейки типу АА), вони можуть працювати до 50 років завдяки тривалому напіврозпаду нікелю-63, який триває 101 рік.

Такі батареї вважаються безпечними, оскільки шкода можлива лише у випадку їх розбиття та споживання всередину. Зрештою, радіоактивний нікель перетворюється на безпечну мідь.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ