5 найкращих основних бойових танків у світі за версією видання The National Interest

Час читання: 7 хв.

Порівнювати зразки озброєння та військової техніки, випущені в різних країнах – справа вкрай невдячна. Чому? І тому, що кожен зразок озброєння і військової техніки створювався під виконання конкретних завдань при певному фінансуванні. А якщо до цього додати різницю у військових доктринах країн-виробників, а також те, що ці країни мають діаметрально протилежну політичну ідеологію, то… порівнювати досить складно.

Реклама

Досить цікавий матеріал опублікувало американське видання The National Interest (NI). Автором публікації є відомий Пітер Сучіу – письменник із Мічигану, який спеціалізується на військовій та політичній тематиці. У своїй праці американський оглядач постарався і перерахував п’ять найкращих основних бойових танків у світі. Зрозуміло, на його суб’єктивну думку.

Необхідно відзначити, що Пітер Сучіу відразу обмовився про те, що дуже складно порівнювати, який танк “кращий”, а який “гірший”. Як приклад він навів американські M1A1 Abrams першої серії та сучасний M1A2 SEPv3. На думку експерта, порівнювати ці бойові машини навряд чи справедливо. І взагалі пан Сучіу вважає, що найкращим у світі танком є ​​Renault FT французького виробництва, оскільки саме він став дуже інноваційним для свого часу та дав поштовх розвитку танкобудування. І десь цей експерт із США має рацію. Тим не менш він спробував виділити п’ять кращих основних бойових танків сучасності.

Merkava Mk V (Ізраїль)

Танки “Меркава” знаходяться на озброєнні Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) із другої половини 1970-х років. І вони постійно модернізуються. Остання версія почала вступати до військ лише минулого року.

Розроблений генерал-майором Ісраелем Талем після танкових битв війни Судного дня і після того, як Ізраїлю не вдалося придбати у Великобританії танки Chieftain, новий танк “Меркава” (“Колесниця”) гарантував, що Ізраїль тепер не залежатиме від постачання іноземної техніки. Основним завданням “Меркавы” стало протистояння з радянськими танками, що стояли на озброєнні арабських армій.

Останньою версією ізраїльської бойової машини є Merkava Mark V, також відома під єврейською назвою “Барак”, що в перекладі означає “блискавка”. Міністерство оборони характеризує цей танк як ОБТ п’ятого покоління. 2023 року машина надійшла на озброєння 52-го бронетанкового батальйону 401-ї бригади ЦАХАЛ.

Цей ОБТ був розроблений спільно Управлінням бронетехніки Міністерства оборони та Сухопутними військами та бронетанковим корпусом ЦАХАЛу та включає системи, розроблені кількома ізраїльськими оборонними фірмами, у тому числі Elbit Systems, Rafael та дочірньою компанією Israel Aerospace Industries Elta, а також іншими компаніями.

Танк оснащений денними та нічними камерами, які забезпечують круговий огляд, а також системою активного захисту Trophy (APS), яка була розроблена для боротьби з найсучаснішими протитанковими засобами.

Т-14 “Армата” (Росія)

Бойова машина, розроблена концерном “Уралвагонзавод”, вперше була продемонстрована широкому загалу під час параду Перемоги на Червоній площі в 2015 році. Особливостями танка, що відрізняють його від західних зразків, є нова безлюдна вежа з 125-мм гладкоствольною гарматою 2А82-1М, розміщення екіпажу з трьох осіб в ізольованій бронекапсулі всередині корпусу та розміщення боєкомплекту в середній частині корпусу танка. Крім того, “Армата” має низький силует, який має зменшити вплив вогню супротивника, підвищити безпеку та виживання екіпажу.

За версією американського експерта цей танк слід розглядати як інноваційну розробку в танкобудуванні. Основним недоліком Т-14 названо його високу вартість.

Т-90М “Прорив”

Т-90М “Прорив” – це новий варіант модернізації російського ОБТ Т-90, прийнятого на озброєння російської армії у 1994 році. Модернізований танк значно покращено з погляду захисту, рухливості та вогневої потужності. Т-90М отримав принципово нову вежу та новий двигун потужністю 1130 кінських сил. Силова установка дозволяє танку розвивати швидкість до 60 км/год дорогами з твердим покриттям і до 50 км/год бездоріжжям.

Комплекс основного озброєння “Прориву” складається із 125-мм гладкоствольної гармати 2А46М-4, здатної стріляти як стандартними боєприпасами, так і протитанковими керованими ракетами “Рефлекс”. Додаткове озброєння танка складається з кулемету НСВТ калібру 12,7 мм, розміщеного в бойовому модулі на вежі, що дистанційно керується, і спареного кулемету ПКТМ калібру 7,62 мм.

Згідно з наявними повідомленнями, новий багатоканальний приціл дозволяє екіпажу танка застосовувати озброєння будь-якої доби. Ще однією важливою перевагою танка Т-90М “Прорив” є можливість обміну даними з іншими бойовими машинами в режимі реального часу. Тобто танк спроектований для ведення сетецентричних бойових дій (прим.). Крім того, “Прорив” оснащений блоками динамічного захисту “Релікт”, розміщеними в передній частині та з боків вежі.

M1A2 Abrams SEPv3 (США)

Пітер Сучіу повідомляє, що коли танк M1 Abrams був прийнятий на озброєння, більшість сучасних танкових екіпажів ще не з’явилася на світ. На перший погляд може здатися, що ця бойова машина має похилий вік і незабаром буде відправлена ​​”на пенсію”. Проте понад 2500 танків цього типу, що є на озброєнні армії США – це не ті ОБТ, які зійшли із заводського конвеєра майже 45 років тому.

На думку американських експертів, сучасний M1A2 Abrams є одним із найдосконаліших ОБТ у світі. Це третій серійний варіант основного бойового танка після M1 Abrams та M1A1 Abrams.

Сучасний M1A2 Abrams SEPv3 озброєний 120-мм гладкоствольною гарматою XM256, яка може надійно та точно вражати цілі на відстані понад 3000 метрів. Додаткове озброєння танка представлене спареним кулеметом М240 калібру 7,62 мм і кулеметом M2 Browning калібру 12,7 мм, встановленим на турі баштової.

Танк оснащений багатопаливним газотурбінним двигуном потужністю 1500 кінських сил, що дозволяє танку розвивати швидкість до 68 км/год. Запас ходу складає близько 440 км.

Оновлення SEPv3 також включає збільшення вироблення та розподілу електроенергії, покращення зв’язку та мережі, нову систему управління станом транспортних засобів (VHMS) та змінні модулі (LRM) для покращення обслуговування, канал передачі даних про боєприпаси (ADL) для використання снарядів з повітряним вибухом та покращену систему протидії. Крім того, танк оснащений бронепакетом наступного покоління (NGAP) та допоміжною силовою установкою під бронею для живлення електроніки без запуску двигуна. На передню частину вежі було додано покращений пасивний балістичний захист, а також встановлено нові елементи вибухової реактивної броні ARRAT, а на борти вежі були додані системи активного захисту Trophy.

Експерт із The National Interest зазначає, що впровадження оновлень призвело до значного збільшення маси танка. Це розглядалося як проблема, проте виживання екіпажу суттєво зросло.

Після останнього поновлення армія США відмовилася від запланованої модернізації “Абрамсов” до чергової версії SEPv4. Натомість всі зусилля спрямовані на впровадження модернізації M1E3, яка поєднує в собі найкращі характеристики v4 зі стандартами модульної архітектури. Такий підхід дозволяє швидше та ефективніше модернізувати наявні танки.

K2 Black Panther (Південна Корея)

Ще десять років тому неможливо було припустити, що Південна Корея зможе створити настільки боєздатний танк. І тим не менш він є одним із найкращих у світі!

У роки війни на Корейському півострові бронетанковий парк армії Південної Кореї складався з легких американських танків M24 Chaffee. Не дивно, що ці машини погано справлялися із північнокорейськими Т-34-85. У повоєнні роки Сеул поповнив свій парк різними танками виробництва США, але спроби отримати на той момент ОБТ M60A1 Patton (у 1970-і роки) не увінчалися успіхом.

Тому Сеул вирішив узяти все у свої руки і розробив свій власний танк, який одержав позначення K1. Наступним поколінням південнокорейського танка став K2 Black Panther, який виробляється фірмою Hyundai Rotem. Спочатку K2 повинен був доповнити, а не замінити K1, який, як і раніше, стоїть на озброєнні.

K2 Black Panther розроблено лише з використанням південнокорейських технологій. Серійне виробництво цього танка було розпочато у 2014 році. На даний момент він вважається одним із найдосконаліших ОБТ у світі.

Екіпаж південнокорейського танка складається з трьох осіб: командира, навідника та механіка-водія.

Основною зброєю бойової машини є 120-мм гладкоствольна гармата Rheinmetall L/55, яка виготовляється в Південній Кореї за ліцензією. Зброя оснащена автоматично заряджання власного виробництва. Цей автомат дозволяє здійснювати зарядку гармати в русі пересіченою місцевістю. Швидкострільність зброї складає 10-15 пострілів за хвилину. Вона сумісна з усіма 120-мм танковими пострілами НАТО. Крім того, гармата здатна вести вогонь новітніми снарядами KSTAM, які працюють за принципом “вистрілив та забув”. Цікаво, що ці снаряди не мають реактивного двигуна і летять на ціль по навісній траєкторії, гаубично (прим.).

Допоміжне озброєння “Чорної пантери” представлене двома кулеметами калібрів 7,62 мм та 12,7 мм.

Південнокорейський танк оснащений системою автоматичного виявлення та супроводу цілей власного виробництва. Основний приціл навідника і панорамний приціл командира стабілізовані у двох площинах і включають тепловізори та лазерні далекоміри, що дозволяють вести денне та нічне спостереження.

Як силова установка використовується ліцензійний дизель MTU MB 883 Ka501 потужністю 1500 кінських сил, який розганяє танк до швидкості 70 км/год при русі дорогами з твердим покриттям і до 50 км/год при їзді по пересіченій місцевості. Також K2 Black Panther має унікальну систему підвіски зі змінним кліренсом. При русі бездоріжжям дорожній просвіт збільшується, а при русі шосе навпаки зменшується. Крім того, K2 може “нахилятися” і “присідати” для оптимального наведення на ціль зброї. “Нахилився” назад танк може вести вогонь за повітряними цілями, що низько летять, таким як вертольоти, або за цілями, що знаходяться на пагорбах. А ще “Чорна пантера” може “нахилиться” вправо або вліво, що значно підвищує маневреність при русі по схилах.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.