Революція в авіації: “невидимі” винищувачі зможуть запускати дрони-роботи прямо в польоті

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Американські стелс-винищувачі п’ятого покоління F-22 і F-35 незабаром зможуть прямо під час польоту запускати ударні дрони нового покоління – Gremlins ( “Гремліни”), розповідає Warrior Maven.

Унікальна програма Gremlins передбачає створення повітряної системи запуску та управління роботою рою невеликих, а також дешевих багаторазових безпілотників. Як літак-носій використовується C-130 Hercules (“Геркулес”). Після виконання поставлених завдань – розвідки, дій в рамках електронної війни, скидання бомб – рій дронів збирається іншим літаком, пише Ньюсадер.

Таким чином, після вильоту “Гремліна” з борту F-22 і F-35 і виконання відповідних завдань він буде підібраний “Геркулесом”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Йдеться про стрімкий розвиток технології, яка в своєму зачатковому стані існує вже зараз: в квітні Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) опублікувало відеозапис, на якому зафіксовано запуск “Гремліна” з борту C-130 Hercules.

У наступному році планується запустити, а потім підібрати на C-130 вже чотири таких безпілотники, перевівши програму на ще вищий рівень випробувань. Відзначається, що в тестуванні візьмуть участь F-22 і F-35.

Зараз головна технічна складність – це зробити навантаження апаратів на транспортники максимально безпечним.

Самі “Гремліни” представляють собою щось середнє між одноразовими дронамі і традиційними БПЛА. Від своїх стандартних “родичів” “Гремліни” будуть відрізнятися тим, що вони стануть по-справжньому автономними. Ці маленькі дрони зможуть самостійно – без постійного контролю з боку оператора – виконувати кілька десятків місій, таких як сенсорні функції, наведення на ціль, транспортування зброї і радіоелектронна боротьба. Про це розповів розповів виданню Warrior колишній головний науковий фахівець ВВС США Грегорі Захаріа.

Це дозволить одній людині управляти відразу безліччю таких безпілотників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.