Categories: Технології

Чим відгукнеться новий закон для соцмереж і чи поширюються на них гарантії свободи слова?

Share

У жовтні в країні набирає чинності новий закон, в якому передбачено накладення величезних штрафів на соціальні мережі, які не видаляють дописів із закликами до ненависті. При цьому суперечки в суспільстві вже викликало потенційне застосування акта. В останнього знайшлося багато опонентів.

Захист від ненависті 

Новий закон відомий як Netzwerkdurchsetzungsgesetz — «про охорону прав у соцмережі», скорочено — NETZDG. Він зобов’язує найбільші соцмережі, в яких у Німеччині понад 2 млн користувачів, видаляти дописи з «відверто незаконним» розпалюванням ненависті протягом 24 год. після того, як про це

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

повідомили адміністрації мережі.

Для матеріалів, які менш явно порушують закон, такі мережі, як Фейсбук і Instagram, повинні будуть за 7 днів вирішити, наскільки ці тексти образливі, та, якщо треба, видалити їх. Недотримання цих строків може спричинити штрафи для юридичних осіб до €50 млн.

Критики стверджують, що короткі терміни в поєднанні з потенційно великими штрафами призведуть до того, що соцмережі поводитимуться надобережно. Наприклад, заздалегідь видалятимуть величезну кількість контенту, навіть абсолютно законні дописи.

Прихильники акта й уряд ФРН стверджують, що це змусить соцмедійниє компанії активно боротися з он-лайн-підбурюванням і ненавистю.

Закон не змінює того, що вже згідно з кримінальним кодексом уважається в Німеччині розпалюванням ненависті. Просто наводяться розділи КК, в яких детально описується неприпустимі висловлювання в Інтернеті. Ці категорії варіюються від «формування терористичних організацій» до набагато менш чітких «наклепів на релігії, релігійні й ідеологічні

асоціації».

Крім того, обмежуються деякі види самовираження, дозволені в багатьох інших країнах. Наприклад, забороняється використання нацистських символів, як і символів та прапорів деяких екстремістських груп.

Більш ранній варіант NETZDG припускав заборону на «дифамацію президента», але статтю вилучили після хвилі громадського обурення.

Межі самовираження

Критика виходить від широкого кола груп і політиків як лівого, так і правого флангів. До спору долучилася навіть Організація Об’єднаних Націй. Спеціальний представник ООН з питань свободи слова Девід Кей попередив про можливі наслідки. «Із цими строками вийде так: буде скарга, ви тут же «знесете» допис. Навіщо вам ризикувати, залишаючи його в загальному доступі? У результаті, швидше за все, це обернеться ще більшою цензурою», — побоюється Д.Кей.

З ним солідарні й деякі німецькі адвокати. Мовляв, з обережності той же Фейсбук не захоче наражатися на величезні штрафи.

Проте в ФРН є й ті, хто ревно підтримує закон і стверджує, що зробити соцмережі відповідальними за мову ненависті — це добре. Так, секретар Міністерства юстиціїу країни Герд Біллен говорить: хоча чинні акти й зобов’язують мережі видаляти коментарі, що порушують закон, немає чіткого розуміння, коли вони повинні це робити або як їм потрібно організовувати роботу зі скаргами.

Чиновник відкидає побоювання стосовно обмеження свободи слова й відзначає, що соцмережі вже піддають цензурі абсолютно законний контент. «Для будь-якої приватної компанії немає ніяких зобов’язань гарантувати свободу слова, — говорить він. — Таку гарантію дає уряд. Я не знайшов в умовах користування Фейсбуком якихось запевнень, що компанія зобов’язується поважати свободу слова.

Г.Біллен відзначає, що в мережі видаляють багато дописів, які дозволені в Німеччині. Наприклад, якщо Фейсбук не хоче бачити в себе голих людей, вони можуть вирішити, що потрібно видаляти такий контент.

Соцмережі не задоволені

У прес-службі Фейсбуку заявили, що вони не можуть

відкидати можливість видалення абсолютно легального контенту. «Не таким законом потрібно боротися з ненавистю в Інтернеті, — говорять її представники. — Це дає стимул для видалення контенту, який явно не є незаконним, і перекладає відповідальність за складні юридичні рішення з органів влади на приватні компанії».

За словами прес-служби, кілька юристів оцінили законопроект як такий, що суперечить конституції країни й не узгоджується із законодавством Європейського Союзу.

Бі-Бі-Сі також удалося дізнатися, що, хоча найближчим часом на роботу в Ессені вийдуть ще 500 модераторів, компанія не наймала додаткових працівників саме для «розсьорбування наслідків» закону після набрання ним чинності. «Ми все ще прикидаємо, чим цей акт нам відгукнеться», — говорять представники соцмережі.

джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Ілон Маск замінить робітників на роботів Optimus уже до кінця 2025 року

    Ілон Маск та Tesla готові до серйозних змін на своїх заводах. Компанія представила новий технологічний…

    12.05.2024

    Незабаром Xiaomi випустить свою першу розкладачку Mix Flip

    Компанія Xiaomi планує випустити свою першу розкладачку Xiaomi Mix Flip вже цього місяця. Принаймні так…

    12.05.2024

    4 найбільші анонси, які ми очікуємо від заходу Apple 7 травня

    Пройшло багато часу відколи Apple представляла нові iPad. Фактично вам доведеться повернутися в жовтень 2022…

    12.05.2024

    Електролітак Pivotal Helix за 190 000 доларів не потребує ліцензії пілота

    Pivotal Helix являє собою одномісний електричний літак з вертикальним зльотом і посадкою (eVTOL), який не…

    12.05.2024

    Що таке кеш процесора і чому він такий важливий для ігор

    Процесори AMD 7800X3D та 7950X3D займають перше місце серед процесорів для ігор не тому, що…

    12.05.2024

    Розробники не поспішають використовувати нову систему платежів App Store

    Останнім часом світ технологій активно обговорює зміни в політиці App Store, які дозволяють розробникам використовувати…

    12.05.2024