Categories: Технології

Винищувачі F-35 стануть системою ПРО

Share

Американські винищувачі F-35 Lightning II до 2025 року зможуть виявляти, відстежувати і, можливо, збивати балістичні ракети, фактично перетворившись на літаючі системи ПРО (протиракетної оборони).

Про це повідомляє Лента.ру з посиланням на Breaking Defense.

З цією метою літаки планується оснастити відповідними датчиками і новою зброєю. «Я вважаю, що потрібно від шести до семи років, щоб розробити основи концепції і впровадити можливості, сенсори або нову швидку ракету ПРО для F-35, інтегрувати їх і поставити на озброєння», – заявив сенаторам глава агентства ПРО Пентагону генерал-лейтенант Семюел Грівз.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Видання зазначає, що про терміни включення винищувача в систему ПРО офіційні особи заявляють вперше, хоча раніше такі плани вже озвучувалися. Breaking Defense вважає, що окремі F-35 Lightning II вже отримали інфрачервоні датчики, здатні виявляти і відстежувати балістичні ракети, проте керовані ракети класу «повітря-повітря» AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), якими озброєний винищувач, не розраховані на перехоплення балістичних цілей.

«Наше завдання – дивитися за межі класичної системи протиракетної оборони», – зазначив Грівз.

Глава агентства вважає, що США необхідно посилення традиційних національних систем перехоплення балістичних ракет, до яких, зокрема, відносяться Patriot, THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) і GBI (Ground-Based Interceptor). Необхідність цього пояснюється виникненням нових загроз, перш за все з боку Північної Кореї.

F-35 Lightning II – сімейство малопомітних багатофункціональних винищувачів п’ятого покоління, розробкою і випуском якого з 2001 року займається американська компанія Lockheed Martin. Винищувач випускається в трьох варіантах: A (звичайний для ВПС), B (з укороченим зльотом і вертикальною посадкою) і C (палубний).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

View Comments

  • Куда только это говно не пытаются приткнуть. Может они ещё и на Марс полетят?

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    В мережу потрапили ціни на новий Samsung Galaxy F55 5G

    Південнокорейський технологічний гігант Samsung нещодавно представив на індійському ринку новітні смартфони Galaxy M15 5G і…

    29.04.2024

    Експерти назвали зміни на які чекати у смартфонах

    Якщо сьогодні ми купуємо смартфон, то є ймовірність, що, поки ми донесемо його до дому,…

    29.04.2024

    Оновлення Samsung Galaxy S25 Ultra розчарує користувачів

    У тому числі це означає і те, що Samsung доведеться шукати інші способи продовжити час…

    29.04.2024

    Анонсовано оновлення класичного Nokia 3210

    Компанія HMD Global підтвердила вихід поновлення класичної моделі кнопкового телефону Nokia 3210. Свіжу версію пристрою…

    29.04.2024

    Названо смартфони Samsung які більше не оновлюватимуться – список

    Samsung позбавляє підтримки майже 50 моделей Galaxy Видання Gizmochina опублікувало список смартфонів, які не будуть…

    29.04.2024

    Названі головні нововведення та особливості iOS 18

    Аналітик Bloomberg Марк Гурман опублікував новий інсайдерський звіт, присвячений прошивці iOS 18, що готується до…

    29.04.2024