Як український динамічний захист танків завойовує міжнародні ринки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тижня не проходить, щоб підприємства українського оборонпрому не звітували про чергові перемоги на ринках озброєнь.

Днями директор Державного підприємства “Базовий центр критичних технологій “Мікротек” Сергій Швидкий в інтерв’ю інформаційному агентству “Оборонно-промисловий кур’єр” розказав, що Польща збирається придбати понад 500 українських комплектів динамічного захисту для модернізації власного парку танків Т-72.

Повідомляється, що український динамічний захист вже успішно пройшов випробування і поляки підписали з українцями контракт на поставку 500 комплектів динамічного захисту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Проект досить амбітний, враховуючи членство Польщі в НАТО і масштаби замовлення. Однак, НАТО має до цього проекту досить опосередкований стосунок. Справа в тому, що Польща успадкувала від “Варшавського договору” дуже великий парк радянських танків Т-72 (понад 900 одиниць), яких країна хоче позбутись з вигодою для себе.

Як відомо, зараз на озброєнні польської армії знаходяться танки Т-72 і їх польська модернізація PT-91. Однак, нещодавно були придбані у Німеччині танки Leopard різних модернізацій. Таким чином, в силу активного переходу збройних сил країни на техніку виробництва країн НАТО, поляки мають намір модернізувати 500 наявних Т-72 та продати їх третій стороні.

Модернізацією динамічного захисту у даному проекті займатиметься БЦКТ “Мікротек”, який, за словами його директора Сергія Швидкого, ще у січні цього року сертифікував свій динамічний захист у Польщі. Відомо також, що окрім “Мікротеку” у даному проекті модернізації братиме участь і ХКБМ ім. Морозова, що займатиметься модернізацією башти танків.

До речі, це вже не перший спільний україно-польський танковий проект. Минулого року в рамках міжнародної оборонної виставки MSPO-2017 було представлено танк PT-17 (також модернізований Т-72) – спільну розробку “Укроборонпромому” та польської компанії Zaklady Mechaniczne “Bumar-Labedy” SA.

На цьому танку встановлено гармату калібром 120-мм для використання боєприпасів стандартів НАТО, розроблено новий автомат заряджання, здійснено модернізацію моторно-трансмісійного відділення танку та багато іншого.

Але давайте повернемось до цьогорічного проекту і з’ясуємо: що саме називається динамічним захистом?

Отож, динамічний захист – це загальна назва захисного пристрою, принцип дії якого полягає в тому, що вмонтована між броньованих листів (пластин) речовина впливає на зниження ефективності пробивної здатності снаряду (ракети), шляхом поглинання частини його енергії.

Пристрої динамічного захисту бувають різними і відрізняються між собою варіантами конструкції та використовуваними джерелами енергії. Речовина, що розміщується між листів, може бути вибуховою, не вибуховою та комбінованою в кілька шарів.

Елементи динамічного захисту можуть розміщуватися або в спеціальних броньованих контейнерах на зовнішній поверхні танка (навісний динамічний захист) або вмонтованими прямо усередині броньованих вузлів, тобто бути складовою частиною комбінованої броні (вбудований динамічний захист).

В Україні на розробці комплексів комбінованого захисту військових гусеничних машин від ураження протитанковими засобами спеціалізується вже згадане ДП БЦКТ “Мікротек”, створене в 1994-му році.

Саме БЦКТ “Мікротек” створив всесвітньовідомий український динамічний захист “Ніж” (в Україні використовується при модернізації майже всіх інших радянських танків, зокрема, на танках Т-64БМ “Булат”) і його модернізовану версію “Дуплет” (використовується на танках серії “Оплот”, для якої і був розроблений згідно спецзамовлення). В обох розробках було використано принцип спрямованої руйнівної дії кумулятивних струменів, що ефективно вражають підлітаючі боєприпаси при їх контакті з бронею, незалежно від вражаючих елементів.

Про який саме динамічний захист йде мова у польському проекті – наразі невідомо. Якщо судити за зовнішнім виглядом PT-17 (попереднього україно-польського проекту модернізації Т-72), то можна зробити висновок, що мова йде або про “Дуплет”, або про одну з його модифікацій – надто вже схожим корпусом на наш БМ “Оплот” він вийшов (хоча, цілком можливо, має місце спеціальна розробка під замовника).

Танк РТ-17
Танк БМ “Оплот”

До речі, Україна також займаються модернізацією радянських танків Т-72, отримуючи на виході модель Т-72АМТ (щоправда, наразі лише у вигляді прототипу). Однак, достеменно відомо, що Т-72АМТ обладнаний динамічним захистом “Ніж” (власне, зовнішня подібність до “Булата” також має місце).

Танк Т-72АМТ
Танк Т-64БМ “Булат”

А ще у 2011-му році Україною було укладено контракт на поставку до Ефіопії 200 танків Т-72Б, які модернізуються до рівня Т-72УА1, включаючи оснащення новим динамічним захистом “Ніж”.

Але як би там не було, а велике замовлення на експорт – це не лише завантаження вітчизняного підприємства роботою, валютні надходження в країну, але й визнання українсько оборонпрому на зовнішніх ринках. А це, у перспективі, є запорукою нових замовлень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.