Без рук, без голосу: новий пристрій дозволить керувати комп’ютером силою думки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви зможете «розмовляти» з комп’ютером і отримувати від нього відповіді без жодних рухів з вашого боку.

Дослідники Массачуссетського технологічного інституту винайшли пристрій, який дозволить людині спілкуватися з комп’ютером без використання рук і голосу.

Натомість команди в комп’ютер посилаються за допомогою функції так званої субвокалізації – промовляння тексту подумки. Коли людина уявляє якесь слово, мозок посилає сигнали в м’язи обличчя і горла, щоб сформувати їх позицію для промовляння цього слова, повідомляє видання Science Alert.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пристрій називається AlterEgo, він складається з переносної гарнітури, яка одягається навколо вуха і щелепи, і обчислювальної системи, яка отримує зворотні дані з комп’ютера і перекладає їх на зрозумілу для людини відповідь.

У комплект датчики електродів, які передають інформацію прямо у внутрішнє вухо через кістки черепа. При цьому ваші вуха залишаються вільними, щоб чути звуки зовнішнього світу.

Таким чином комп’ютер «розмовлятиме» з вами через Google або Siri, а вам не доведеться промовляти до них вголос «Ok, Google» чи «Hey, Siri» на заповненій людьми вулиці.

«Нас мотивує ідея створити пристрій на основі штучного інтелекту, за допомогою якого людина зможе розширювати межі власного інтелекту», – каже керівник дослідження Арнак Капур із МІТ Media Lab.

«В майбутньому це може бути більш складна обчислювальна платформа, яка якимось чином зʼєднає мозок людини і комп’ютер, і це буде схоже на розширення межі нашого пізнання», – розповідає дослідник.

Щоправда, для виконання своєї функції пристрій повинен щільно сидіти на щелепі, тому для кожної людини він «підганяється» індивідуально.

Поки що пристрій у розробці і може передавати прості команди, на зразок гри у шахи чи розвʼязку математичної задачі. Однак точність розуміння команд уже складає 96%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.