Categories: Технології

Вчені створили 3D-друк водою

Share

Чи можна друкувати водою? Здавалося б, дивне запитання: звісно, ні, адже, на перший погляд, в жодному з трьох агрегатних станів вода непридатна для друку, так і який у цьому сенс? Проте вчені з Національної лабораторії імені Лоуренса в Берклі не тільки знайшли спосіб втілити на перший погляд божевільну затію, але і погрожують зробити за допомогою свого винаходу справжню революцію в електроніці, фармакології та медицині.

За розробку відповідає група дослідників під керівництвом Тома Рассела, і на даний момент їм вдалося роздрукувати водяні тяжі діаметром від 10 мікрометрів до 1 міліметра і довжиною в кілька метрів. Технологія друку заснована на збереженні стабільної форми суспензії молекул води в мінеральній олії. Така структура, крім всього іншого, має здатність до деформації і пам’яті форми.

“Ми створили абсолютно новий клас матеріалів. Для їх отримання ми використовували основу з мінеральної олії з додаванням гідрофобних полімерних молекул, а також “чорнило“ з води з додаванням гідрофільних частинок золота. Молекули полімеру з’єднуються з золотом, утворюючи “голку“, одна частина якої гідрофобна, а друга – гідрофільна“. Таким чином, отримана структура має властивості поверхнево-активної речовини. На межі води і олії вони формують структуру, одна частина якої «любить» воду, а інша – олію. Завдяки цьому можна створювати всередині олії нитки з води. Для самого ж друку був модифікований стандартний 3D-принтер: в його конструкцію додали шприц з дуже тонкою голкою, через яку подається вода.

Під потрібним тиском струмінь води формує тонку трубку в шарі олії. Утворена нитка має хорошу електропровідність, що може застосовуватися при створенні електронних схем, в тому числі і в гнучкій електроніці. Такі прилади можуть бути корисні при створенні медичних гаджетів, стійких до розтягування і стиснення (наприклад, для кріплення на шкіру або згинальні поверхні).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    Представлений realme GT 6T з найяскравішим екраном у світі

    Realme анонсувала смартфон GT6T. він отримав дуже яскравий дисплей. Яскравість AMOLED-екрану LTPS досягає 6000 ніт.…

    22.05.2024

    Apple оскаржить штраф у 1,8 млрд євро, накладений в ЄС через Spotify

    Apple має намір оскаржити штраф одного з європейських регуляторів у розмірі 1,8 млрд. євро, накладеного…

    22.05.2024

    Gmail незабаром буде використовувати штучний інтелект для написання листів за вас

    В даний час відбувається конференція розробників Google I/O2024, і всі продукти Google активно впроваджують можливості,…

    22.05.2024

    Як легко почистити ремінець від смарт-годинника: топ-6 порад

    Наші пристрої і примочки - це не тільки корисні інструменти і пристосування для розваг. Це…

    22.05.2024

    З 1 липня Київстар масово підвищує тарифи

    Найбільший мобільний оператор України "Київстар" з 1 липня 2024 року підвищує ціни на частину своїх…

    22.05.2024

    Ілон Маск розкритикував нову функцію у Windows 11

    Microsoft анонсувала нову функцію операційної системи Windows 11 під назвою Recall, яка викликала дискусії та…

    22.05.2024