У вас є майбутнє. Як роботи та штучний інтелект змінять наші професії, — американський бізнесмен

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Британський бізнесмен та інвестор Сімон Роджерсон у колонці для Newsweek аналізує майбутній ринок професій та пояснює, чому не варто боятись роботів.

Ми стоїмо на порозі четвертої промислової революції. Перша принесла нам поїзди, друга — електрику, третя — інформаційні технології. Кожне з цих відкриттів вплинуло на ринок професій та все більше автоматизувало ті завдання, які раніше виконували виключно люди.

Сьогодні зміни пов’язують з робототехнікою, штучним інтелектом та машинним навчанням. Завдяки появі великих даних та збільшенню обчислювальних потужностей, сучасні машини здатні виконувати не лише рутинну фізичну роботу, а й таку, що вимагає когнітивних здібностей.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дедалі більше людей погоджуються, що штучний інтелект здатен краще розпізнавати симптоми хвороби, ніж лікарі та медсестри, а роботу перекладачів цілком можна механізувати.

Ніхто точно не знає, як нові технології вплинуть на суспільство. Час від часу виникають гарячі дискусії. Минулого літа ця тема навіть стала приводом для сварки між двома найбільш впливовими людьми світу – засновником компаній Tesla та SpaceX Ілоном Маском та «батьком» Facebook Марком Цукербергом.

Місце людини у світі зміниться, але не зникне

Маск переконаний, що людству варто остерігатись штучного інтелекту та жорстко контролювати його подальший розвиток. Натомість Цукерберг налаштований оптимістично та вважає, що негативне ставлення до цієї теми деякою мірою свідчить  лише про «безвідповідальність».

Дебати тривають, та одне зрозуміло точно – штучний інтелект та подальший розвиток автоматизації змінить ринок професій і призведе до витіснення деяких із них. Згідно з останніми дослідженнями PwC, у Великобританії автоматизація буде проходити у три хвилі. Найбільш відчутні зміни ринку відбудуться вже наприкінці 2020-х, що призведе до докорінної зміни 30% професій на початку 2030-х.

Здається, найбільший негатив у людей викликає потенційна втрата робочих місць. Та, можливо, проблема «ми або вони» надто перебільшена. Насправді, скоріше за все майбутнє за нами та ними. Так, місце людини у світі зміниться, але не зникне.

Автоматизація призведе до появи працівника та робочого місця нового типу, тож наше нинішнє завдання – зрозуміти, якими будуть професії майбутнього. І ми вже маємо над чим поміркувати. Адже хоч штучний інтелект і краще справляється з обробкою даних та математичними завданнями, ми, люди, все ще маємо перевагу в тому, що стосується творчості, емпатії та емоційного інтелекту.

До прикладу, японський робот Pepper. Його розробники, японська компанія SoftBank стверджують, що робот може розпізнавати людську міміку та відповідно реагувати на неї. Так, Pepper здатний розрізнити злість від радості, та в той же час людські емоції – це дещо складніші процеси, які не так легко класифікувати. Особистий досвід та розуміння інших – це і є основа емпатії.

Нині саме ці комунікативні навички стають критично важливими для ведення бізнесу. […]

Точність та ефективність – це, звичайно, також важливо. Та ми не можемо заперечити роль, яку відіграють доброзичливість та людяність у налагодженні довгострокових відносин з клієнтами. Недавнє дослідження Accenture продемонструвало, що в той час як 88% людей надають перевагу онлайн-шопінгу, 73% з них напередодні покупки усе ж питають поради у реальних людей. Такий же відсоток покупців звертаються до людини у разі виникнення якихось технічних проблем.

Автоматизація не відсуває людяність на другий план, а навпаки – заохочує нас цінувати цю рису ще більше. Відповідно до Бюро статистики зайнятості США, найближчі десять років у топ-30 найпопулярніших професій будуть ті, що передбачають догляд людини за людиною. Йдеться про медсестер, терапевтів та інших медпрацівників.

Автоматизація дозволить людям зосередитись на більш важливих завданнях. Бо якщо такі зміни дадуть підстави створити бізнес, який буде орієнтуватись на інтереси людини, то ми всі лише виграємо. Тож замість того, щоб переживати про те, як створення роботів призведе до нерівної конкуренції на ринку праці, слід замислитись над тим, що штучний інтелект, зрештою, змусить нас працювати більш ефективно. […]

Згідно з прогнозами PwC, такі нові технології як штучний інтелект підвищать продуктивність та рівень доходів, що, відповідно, компенсує втрату робочих місць. А затим ці гроші почнуть вкладати у створення попиту на послуги, які орієнтуються на потреби людей. Як ще в 1983 році у своїй роботі “Ironies of Automation” зазначала Лісанна Бейнбридж, процес автоматизації насправді створює більше робочих місць, ніж знищує. […]

Тож, можливо, нам варто припинити фокусуватись на тих професіях, які перебувають у зоні ризику та подумати над тими, які ми можемо створити у майбутньому. Можливо, робоче місце стане тим середовищем, де будуть винагороджувати ідеї та інноваційне місце, а в світі майбутнього перш за все цінуватимуть творчість та підприємливість. Погляньмо, куди це нас приведе.

Повний текст читайте на Newsweek

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.