Жадібний дракон. Чим закінчиться війна Qualcomm проти Apple і решти світу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен другий смартфон сьогодні працює на «залізі» від Qualcomm. А назву процесорів Snapdragon знають навіть далекі від індустрії люди. Але незабаром все може змінитися, оскільки Qualcomm веде небезпечну війну проти всіх.

В середині січня Єврокомісія оштрафувала компанію Qualcomm на 1 млрд євро за недобросовісну конкуренцію і підкуп Apple. Ці розбірки могли стати однією з рядових баталій європейської влади проти технологічних гігантів, якби не одне «але».

Qualcomm вже отримала кілька великих штрафів в декількох країнах, і історія з Єврокомісією швидше за все не остання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

НВ розібралося, як Qualcomm дійшов до такого життя і як все це може відбитися на ринку

Qualcomm – цар гори

«Бізнес Qualcomm йде не просто добре, а дуже добре. До кінця фінансового року в вересні виручка компанії повинна скласти рекордні $15 млрд – на 36% більше, ніж роком раніше. Чіпи Qualcomm можна виявити в більшості сучасних смартфонів – від Samsung до Nokia», – писав у 2012 році російський Forbes.

Саме Qualcomm ми багато в чому зобов’язані тим, що смартфони на наших очах перетворилися з непоказних, повільних непорозумінь, що одвічно вимагають зарядки, на невід’ємного компаньйона сучасної людини.

З 2011 до 2016 року компоненти від Qualcomm стояли в кожному смартфоні і планшеті Apple. Жодне підключення смартфона до чого б то не було не відбувається без участі розробок Qualcomm.

Компанії належить близько 130 000 патентів, в тому числі в області з’єднань і передачі даних, а ліцензійні відрахування на її користь з кожного мобільного і підключеного пристрою на ринку можуть досягати 5% його вартості.

Старі друзі – нові вороги

За підсумками першого півріччя, а також III кварталу 2017 компанія Qualcomm зайняла 42% ринку процесорів для мобільних пристроїв. Відрив від найближчих гравців – більше ніж удвічі. І хоча конкуренти в особі насамперед тайванської компанії Mediatek потроху відкушують від пирога американської корпорації, ще недавно здавалося, що успіх Qualcomm у флагманському сегменті непорушний.

Але на вулиці більше не 2012 рік, і розробкою власних процесорів сьогодні займаються всі три компанії, що лідирують на ринку смартфонів – Apple, Samsung і Huawei.

Перші кроки нинішніх конкурентів в цьому напрямку були досить невпевненими, особливо у Android-виробників. У Exynos від Samsung довгий час були проблеми з модемами, а Kirin від Huawei страждали від поганої адаптації додатків та ігор.

Не дивно, що в такій ситуації в Qualcomm не чули біди. Але коли Apple – швидше на догоду маркетингу, ніж з реальної необхідності – у 2014 році перейшла на 64-бітові процесори і ринок помчав за нею, у Qualcomm просто не знайшлося відповідної пропозиції.

Зараз чіпсети великої трійки не поступаються лідеру ринку, а їх позиції в сегменті смартфонів міцніюшають. Колишні партнери Qualcomm – LG, HTC, Sony – програли конкуренцію за частку ринку Samsung і китайським брендам.

Їх флагмани продаються гірше нікуди, а в середньому і низькому сегменті самі вони давно віддали перевагу Mediatek. Нові «зірки» ринку – Xiaomi, OPPO, Vivo, ZTE – не дуже-то лояльні до Qualcomm спочатку, хоча в топових моделях найчастіше стоять її процесори Snapdragon.

Xiaomi планує представити на MWC-2018 другий власний процесор, в довгостроковій перспективі свої чіпсети дадуть їй можливість скоротити залежність від партнерів.

Mediatek тисне на Qualcomm знизу вже кілька років. Їх процесори хоч і поступаються за якістю, зате дозволяють давати максимальні характеристики на папері за мінімальну ціну.

Користувач середніх і бюджетних пристроїв не завжди помічає, а іноді просто не має іншого досвіду, щоб порівняти, що GPS-сигнал на його пристрої слабший або що модем не такий гарний. Зате він точно знає, що у процесора його смартфона є енна кількість ядер, і це добре.

Стратегічний провал з Samsung

Коли корейці тільки почали переводити свої флагмани на власні процесори, Exynos використовувався набагато менше, ніж зараз. Велика частина вироблених смартфонів лінійок Galaxy S і Galaxy Note отримувала саме процесори Snapdragon від Qualcomm.

Сьогодні ситуація протилежна – основна партія флагманів отримує поточний топовий процесор Exynos. А процесори Snapdragon в Samsung ставлять лише в смартфони, які призначені для продажу в США і незначній кількості інших країн.

Кілька років тому черговий флагман Galaxy S6 і зовсім вийшов без чіпсетів від Qualcomm. Тобто на всіх ринках модель продавалася виключно з «рідними» корейськими процесорами Exynos.

Як стверджує аналітик Ельдар Муртазін, після цього в Qualcomm вирішили повернути Samsung як ключового клієнта для флагманських моделей за будь-яку ціну. На корейців посипалися пропозиції одна краща за іншу: від великих знижок до доступу до технологій і крос-ліцензування патентів.

Але намагаючись повернути лояльність великого клієнта, в Qualcomm попутно досягли і іншого результату, досить несподіваного.

Інженерам Samsung за рахунок більш глибокого партнерства з Qualcomm вдалося значно поліпшити якість власних процесорів Exynos.

Qualcomm отримала гарантії, що виробнича лінія, розрахована на 10 нм, буде недоступною для конкурентів, і передова технологія залишиться за нею.

Але в Samsung все одно її використовували насамперед для Exynos, а новітній Snapdragon 835 був випущений невеликою партією. Від цього найбільше постраждали дрібні гравці.

LG, наприклад, зовсім довелося б чекати топового чіпсета до квітня 2017 року. Тому тодішній флагман G6 компанія в терміновому порядку випустила на Snapdragon 821 – хорошому, але вже не топовому чіпсеті.

У підсумку, Qualcomm не отримала помітну частку в наступних флагманах Samsung (Galaxy S7, Galaxy S8), а поточне покоління Exynos зарекомендувало себе краще, ніж Snapdragon. Немає ніяких передумов до того, що з наступним флагманом корейської компанії ситуація зміниться.

Qualcomm vs Apple: сутичка двох якодзун

«Qualcomm виплатила мільярди доларів ключовому клієнту, Apple, щоб він не купував [чіпсети] у конкурентів. Ці платежі були не просто зниженням ціни – вони були зроблені за умови, що Apple буде ексклюзивно використовувати чіпсети Qualcomm у всіх своїх iPhone і iPad», – заявила Маргрете Вестагер, європейський комісар з питань конкуренції про результат позову Єврокомісії до Qualcomm в січні поточного року.

Як стало відомо завдяки слуханням, з 2011 до 2016 року Apple взяла на себе зобов’язання використовувати в своїх iPhone і iPad тільки модеми і чіпсети Qualcomm. У відповідь Qualcomm запропонували не тільки спеціальні ціни, а й фінансові виплати. Коли дія договору закінчилася, Apple вирішила розділити поставки між старим партнером і компанією Intel (мова йде про постачання модемів для смартфонів і планшетів Apple).

Як пишуть ЗМІ, Qualcomm на такий крок образилася і призупинила виплати Apple. Apple також образилася і подала в суд на Qualcomm в США, мотивуючи своє невдоволення тим, що розмір ліцензійних відрахувань за використання чіпсетів Qualcomm занадто великий.

Паралельно компанія підбиває своїх постачальників не платити ліцензійні відрахування, поки не закінчаться суди, а також звинуватила Qualcomm в порушенні патентів Apple в чіпсетах Snapdragon 820 і 800. Результат справи поки невідомий.

Але за останні роки Qualcomm оштрафували уряди Китаю, Тайваню і Південної Кореї. Причина та ж – монополія і драконівські ціни на ліцензії. В середньому розмір компенсацій становить $1 млрд, це майже 5% від річного обороту компанії у 2017-му.

Але в Qualcomm не збираються сидіти склавши руки і ведуть власну війну проти Apple в судах.

Так, компанія подала в суд на Apple в Китаї з вимогою заборонити виробництво і продаж мобільних пристроїв на території країни (до речі, тільки тих моделей, де використовуються компоненти Intel). Також компанія направила позов в Каліфорнію, кажучи про те, що в Apple мали доступ до конфіденційної інформації про ПЗ Qualcommm і використовували її в процесі співпраці з Intel.

Позицію обох компаній можна зрозуміти. Apple в поточному і наступних флагманах буде значно більше витрачати на компоненти, тому мотив скоротити витрати, в тому числі за рахунок виплат Qualcomm, очевидний. До речі, нагадаємо, що саме Apple називають можливим ініціатором поглинання Qualcomm компанією Broadcom. Зірвана угода повинна була допомогти купертіновцям впоратися з відрахуваннями партнеру.

Небажання Qualcomm йти на мирову і змееншувати розміри відрахувань також можна пояснити. Ліцензійний бізнес приносить набагато більше грошей, ніж, власні продажі на ринку напівпровідників, де висока конкуренція (деякі експерти вважають, що Qualcomm заробляє на ліцензійних відрахуваннях на 73% більше, ніж на продажах).

Успіх Apple в різних юрисдикціях загрожує не тільки величезними штрафами, а й переглядом домовленостей з усіма партнерами, а значить – потенційно значне скорочення прибутку для Qualcomm.

Apple сваритися з Qualcomm також не з руки. Як і Samsung, компанія має потребу в розробках партнера. Виробник чіпсетів для наступного покоління смартфонів Apple – TSMC – прогнозуєскорочення частки флагманських процесорів наступного року. І очевидно, що не за рахунок замовлень Qualcomm.

Експерти пов’язують це з тим, що Apple має проблеми з розробкою. У компанії не тільки немає інженерів, їй також необхідно обходити патенти Qualcomm. Якщо корпорації не домовляться, Qualcomm залишиться без великого партнера, а Apple ризикує провалити розробку чіпсета для наступного покоління iPhone. Для Apple такий результат може бути дуже травматичним.

Продажі iPhone залишаються головним джерелом доходу для компанії. Але глобальний ринок смартфонів приходить до стадії насичення, продажі поточного iPhone не показують бажаної динаміки, а до iPhone X і стабільності роботи iOS 11 у ринку є багато питань. Компанія просто не може собі дозволити провал наступного року.

Рано ховати дракона?

За великим рахунком, як Apple, так і Qualcomm знаходяться не в кращому становищі. Але на відміну від технологічного гіганта з Купертіно, у Qualcomm є перспективні напрямки для розробок. Вони можуть стати наступною золотою жилою, поки лихоманить ліцензійний і напівпровідниковий бізнеси і поки партнер намагається створити свій новий і ключовий для бізнесу продукт на самоті і з мінімальними шансами на успіх.

У вересні Qualcomm представила чіпсет 9150 C-V2X для підключених автомобілів, який дозволяє їм «спілкуватися» зі світлофорами та іншими учасниками руху. У 2017 році – початку тестування безпілотного автомобіля Ford, що використовує її чіпсет, на дорогах Мічигану і отримала дозвіл на тестування безпілотників в Каліфорнії.

Разом з LG компанія планує розвивати технологію C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything) для обміну даними з учасниками руху. Про курс на підключені автомобілі і партнерства представники Qualcomm говорили і на найбільшій виставці споживчої електроніки CES.

Також компанія активно готується до стандарту 5G і вже навіть озвучила роялті за використання технології 5G New Radio (NR). Днями було підписано меморандум з Lenovo, OPPO, Vivo і Xiaomi про покупку компонентів для комплексних радіочастотних інтерфейсних рішень на суму $2 млрд, щоб вивести на ринок перші 5G-смартфони в 2019 році.

Схоже, що ера божевілля по смартфонам добігає кінця, і новою «нафтою» для бізнесів на кшталт Qualcomm стали безпілотники, 5G і інтернет речей. З кінця року акції Qualcomm ростуть. Так що незважаючи на всі пертурбації, швидше за все без хліба з червоною ікоркою корпорація не залишиться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.