В Сінгапурі винайшли роботизованих лебедів, які стежать за забрудненням водоймищ

Iнcтитyтoм eкoлoгiчних дocлiджeнь Нaцioнaльнoгo yнiвepcитeтy Сiнгaпypy (NUS) i Iнcтитyтoм тpoпiчних мopcьких нayк бyв cтвopeний poзyмний бeзпiлoтний плaвaльний дpoн, cхoжий зoвнiшнiм виглядoм нa лeбeдя.

Вiн oтpимaв нaзвy Smart Water Assessment Network (SWAN, poзyмнa мepeжa oцiнки вoди). Тaкu poбoтизoвaнi лeбeдi плaвaють y вoдocхoвищaх, вiдбиpaючи пpoби i пepeдaючи дaнi пpo якicть вoди i тeмпepaтypи, не лякаючи людей, як це буває з традиційними плавальними безпілотниками.

Як стверджують дослідники, концепція моніторингу якості води NUSwan (New Smart Water Assessment Network) являє собою комплексне рішення для максимального використання водних ресурсів. Це простий, але потужний інструмент для спостереження за водним середовищем. Здатність плавального безпілотника збирати дані відповідно до спрямованої місії в режимі реального часу дозволяє проводити інтерактивну вибірку в будь-якому цікавому місці. Тестування системи моніторингу NUSwan почалося близько чотирьох років тому.

Національне агентство з водних ресурсів Сінгапуру PUB, яке займається проблемами водопостачання в Сінгапурі, повідомило про плани про використання безпілотників SWAN для тестування і моніторингу якості води в п’яти різних водосховищах країни. Отримані дані про якість води відправляються через бездротові мережі в хмарні сервіси.

Роботи-лебеді можуть управлятися дистанційно, але вони будуть в основному працювати автономно, тільки вимагаючи базового моніторингу і дистанційного обслуговування через інтернет-з’єднання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.