Ручний піхотний гранатомет РГШ-30 матиме на озброєнні українська армія

Під час проведення військової операції на Донбасі виявилась велика роль такого важкого піхотного озброєння, як автоматичні гранатомети. Єдиним зразком на озброєнні Сухопутних військ України є ще радянський зразок АГС-17. Цей гранатомет був прийнятий на озброєння радянської армії ще в 1971 році і призначений для масового ураження живої сили і вогневих точок противника, які розташовуються на відкритій місцевості. З початком війни на Донбасі широко використовувався для прикриття блокпостів і посилення оборонних дій.

Фактично єдиним бойовим пострілом для АГС-17 є осколково-фугасна граната ВОГ-17 або її модифікований варіант ВОГ-30. АГС-17 не тільки використовується в станковому піхотному варіанті з ґрунту або з бронетехніки, а й встановлюється в баштових установках БТР і БМП.

Приватна компанія «Високоточні системи» на виставці «Зброя та безпека-2016» (м. Київ) представила компактний 30-мм автоматичний гранатомет РГШ-30. Він використовує ті самі боєприпаси, що й станковий АГС-17, але більш компактний.

Крім того, у 2016 році розробники планували створити варіанти РГШ-30 під гранати калібрів 20, 25, 35 та 40 мм, але станом на січень 2018 року ніякої інформації немає.

 

Вважається, що це вкрай перспективний напрям, так як запаси боєприпасів для АГС-17 за три роки війни практично вичерпані, і Україна як закуповує їх за кордоном (переважно в Болгарії).

Розробник позиціонує гранатомет як засоб вогневої підтримки штурмових груп. За розмірами і вагою приблизно відповідає рівню штурмової гвинтівки. Хоча ручний гранатомет має більш короткий ствол, ніж у АГС-17, однак дальність стрільби сягає 1600 метрів.

Живлення гранатомета здійснюється змінними коробчастими магазинами на п’ять гранат типу ВОГ-17. За словами розробників, РГШ-30 призначений для виведення з ладу ворожої бронетехніки (БТР, броньовані автомобілі). Також гранатомет може бути ефективний при зачистці приміщень.

Поки що існує лише дослідний зразок, що не проходив польових випробувань, тому складно оцінити як масу гранатомета, так і зручність застосування. На перший погляд, у зразку багато фрезерних робіт – можна говорити про те, що виробництво буде довгим і дорогим. Можливо, виробник перейде в ході виробництва на штамповані деталі.

Точних характеристик РГШ-30 не існує.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.