SpaceX вce-тaки пpoвeлa вoгнянi випpoбyвaння Falcon Heavy

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Запуск ракети Falcon Heavy вже неодноразово переносився: Ілон Маск виправдовувався через затримку компанії ще з весни минулого року. У квітні 2017 го винахідник заявив, що перший запуск запланований на літо. Влітку терміни перенеслися на листопад, пізніше – на грудень, а потім і на початок 2018 року.

Коли SpaceX все-таки визначилася і призначила точний час тестування – друга половина січня, і тут відбулися затримки. На початку цього тижня стало відомо, що тест ракети-носія зробити не вийде через припинення роботи уряду США, але незабаром Дональд Трамп підписав закон про відновлення роботи федерального уряду, що в підсумку не завадило планам Маска.

У середу, 24 січня, SpaceX вдалося успішно провести вогневі випробування Falcon Heavy, про що заявила компанія в своєму Twitter. Під час тесту на Falcon Heavy, яку вже встановили на стартовий майданчик на мисі Канаверал, були включені всі 27 двигунів першого ступеня. Перший запуск ракети-носія компанія SpaceX планує провести незабаром.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відомо, що Falcon Heavy є найпотужнішою з експлуатованих в наш час ракет-носіїв. Вона зможе доставляти до 63,8 тонни на низьку опорну орбіту. Це в кілька разів більше показників найпотужніших ракет сучасності, які вже перебувають в експлуатації.

Нагадаємо, що про розробку ракети стало відомо ще в 2011 році. Тоді Ілон Маск розповів, що в основі Falcon Heavy лежить конструкція Falcon 9, яку вже експлуатують досить давно. З новинок до ракети-носія додалися додаткові бічні прискорювачі, які схожі з першим ступенем Falcon 9.

Всі 27 двигунів «Мерлін 1D» (центральний блок плюс бічні прискорювачі) під час запуску створюють тягу 22 819 кН на рівні моря і 24 681 кН в вакуумі. Згідно з концепцією, центральна секція і бічні прискорювачі повинні будуть повертатися на Землю після старту для повторного використання в майбутньому.

Ілон Маск визнає, що хоч таке рішення і економить кошти компанії, але воно трохи зменшує максимально можливу масу корисного навантаження.

Раніше винахідник заявляв, що збирається використовувати електрокар Tesla темно-вишневого кольору в якості корисного навантаження в ракеті-носії Falcon Heavy. Під час польоту машина буде програвати запис пісні Девіда Боуї “Space Oddity”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.