Categories: Технології

Смартфони навчили виявляти бактерії в їжі

Share

Система на основі смартфона перевіряє вміст бактерій в їжі.

Чи можете ви бути повністю впевненими в тому, що ваша їжа не забруднена бактеріями? У найближчому майбутньому недорогий пристрій, пов’язаний з вашим смартфоном, зможе попередити вас про шкідливі бактерії в їжі. Технологія в даний час розробляється в Університеті Массачусетса в Амхерсті.

Під керівництвом Лілі Хе (Lili He), що займається харчовими продуктами, дослідники розробили чіп, який включає в себе особливу молекулу, відому як 3-MBPA, яка привертає увагу бактерій і зв’язується з ними.

Чіп занурюється в зразок їжі, яку необхідно перевірити, а потім промивається спеціальною рідиною з високою кислотністю. Цей процес дозволяє змити з їжі цукру, жири і білки, проте бактерії при цьому залишаються.

Потім чіп поміщається в простій світловий мікроскоп, який працює спільно зі смартфоном. Спеціальний додаток на телефоні підраховує кількість бактерій, присутніх на чіпі. Система здатна виявити всього 100 бактеріальних клітин на кожен мілілітр розчину.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Результати перевірки їжі будуть готові вже за все через дві години. Варто відзначити, що стандартний метод культивування бактерій із зразків їжі займає два дні. Хоча є й інші набагато швидші методи виявлення бактерій, розробники нової системи стверджують, що всі вони не такі точні і надійні.

Дослідники сподіваються, що як тільки технологія буде доступна в комерційних цілях, її зможуть використовувати не тільки кухарі, а й працівники гуманітарних організацій, що перевіряють наявність бактерій в харчових продуктах і воді під час стихійних лих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    Bitcoin під загрозою глобального контролю з боку регулюючих органів

    Метт Коралло, один із провідних розробників Bitcoin, попереджає про майбутнє глобальне регулювання провідної блокчейн-мережі. На…

    16.05.2024

    Нові iPad Pro постачаються з кабелем USB-C відповідного кольору

    Сьогодні день запуску M4 iPad Pro, тож користувачі починають розбирати новий iPad і відчувати його…

    15.05.2024

    Компанія Vodafone запускає власну версію штучного інтелекту: що зміниться для абонентів

    Один з найбільших мобільних операторів України поділився цікавою інформацією. Виявляється, що компанія протягом тривалого періоду…

    15.05.2024

    Apple анонсувала нові опції в iOS 18

    Apple почала тизерити нові функції, які стануть доступними на смартфонах після виходу iOS 18. Поки…

    15.05.2024

    У iOS 18 можна буде запускати програми голосом, причому без участі Siri

    Однією з найцікавіших функцій iOS 18, яку Apple анонсувала сьогодні, стане можливість запуску додатків або…

    15.05.2024

    Помилка в iOS 17.5 призводить до появи старих видалених фотографій

    На Reddit почали з'являтись повідомлення про те, що в останньому оновленні iOS 17.5 з'явилася помилка,…

    15.05.2024