Categories: Технології

Найбільший серійний літак у світі: 30 світових рекордів і невичерпний льотний ресурс

Share

Команда конструкторів під керівництвом Олега Антонова створила літак з унікальними технічними характеристиками. “Руслан” перевершив усі машини свого класу, втілив революційні для свого часу технології та рішення. І залишається багато в чому неперевершеним й сьогодні, пише газета “Експрес”.

Днями літакобудівники “Антонова” відзначили ювілей геніального витвору інженерної думки. Окрасою свята став ефектний демонстраційний політ модифікованого варіанта “Руслана” Ан-124-100М-150. Під час польоту поруч зі своїми колишніми учнями-пілотами були члени першого екіпажу Ан-124, що підняв у небо найбільший серійний літак у світі.

— Чому команді Олега Антонова поставили завдання зробити найбільший у світі літак? — запитуємо речницю авіабудівної компанії “Антонов” Оксану Трохимчук.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

— Радянське керівництво хотіло мати літаки, які б давали йому перевагу над Заходом в оперативному перекиданні на великі відстані військ із технікою. Старт проектним роботам дала постанова ЦК КПРС і Ради міністрів СРСР 1966 року, яка вимагала підвищити вантажопідйомність радянських військово-транспортних літаків.

У лютому 1972 року уряд затвердив для подальшої розробки компонування літака Ан-124 з чотирма двигунами, йому присвоїли секретний індекс “виріб 200”. Через чотири роки Олег Антонов вирішив переробити проект, і новому варіанту присвоїли індекс “виріб 400”.

Втілити цей проект було надскладним завданням. Бортові системи опрацьовували на 44-х натурних і експериментальних стендах. Для проведення експериментів в повітрі використовували 4 летючі лабораторії.

На Ан-124 вперше в світі повний комплекс статичних і автономних випробувань провели на одному планері — це дозволило не будувати додатковий літак і заощадити суму, еквівалентну 40 мільйонам доларів США.

— Звідки “Руслан” вперше піднявся в небо?

— 24 грудня 1982 року Ан-124 вперше злетів із заводського аеродрому в Святошині, під Києвом. Далі були 650 випробувальних польотів, 1595 годин у повітрі.

Серійне виробництво почалося на Київському авіазаводі. Потім Москва вирішила підключити авіазавод у російському Ульяновську. Перший серійний Ан-124 злетів у Києві в грудні 1984 року. Загалом на двох авіазаводах випустили 56 машин.

— Які рекорди встановив Ан-124?

— 26 липня 1985 року на Ан-124 в одному польоті встановили відразу 21 світовий рекорд, зокрема, абсолютне досягнення з підйому вантажу масою 171,219 тонни на висоту 10750 метрів, перекривши результат американського С-5А (111,461 тонни на висоту 2000 метрів).

У 1987 році на Ан-124 виконали безпосадочний переліт довжиною 20151 кілометр уздовж кордонів СРСР за 25 годин 30 хвилин. Злітна маса літака досягла рекордної величини — 455 тонн. Це світовий рекорд дальності польоту за замкненим маршрутом.

— Завдяки яким новаціям українські конструктори змогли досягти таких результатів?

— Уперше в світі в крилі Ан-124 застосували принципово нові надкритичні профілі, які визначили аеродинамічну досконалість літака. А найбільшу ефективність забезпечило використання у фюзеляжі та крилі унікальних довговимірних монолітних пресованих панелей довжиною до 25 метрів та інших великогабаритних силових деталей. Уперше в світовій практиці застосували дворядний фланцевий стик консолі крила з центропланом, який порівняно з
однорядним забезпечує суттєву перевагу за масою та ресурсом.

Використання композиційних матеріалів дозволило зменшити масу “Руслана” приблизно на 6 тонн.

— Якщо цей літак проектували як військовий транспортний, то чому ми його знаємо як міжнародного перевізника комерційних вантажів?

— СРСР розпався. І на другому році незалежності України, у грудні 1992-го, сертифікат льотної придатності отримав цивільний варіант “Руслана” Ан-124-100. Нині в парку “Авіаліній Антонова” 7 таких літаків (а також один Ан-225 “Мрія”).

Номенклатура вантажів, перевезених на Ан-124-100, найширша за всю історію авіації. Його поява на комерційному ринку сформувала новий сектор послуг — авіаперевезення надважких та нестандартних вантажів. “Руслан” та його модифікації взяли участь у численних гуманітарних та миротворчих операціях, у тому числі під егідою ООН.

— Нинішні “Руслани” — це ті самі машини, що й 35 років тому, чи їх поступово модернізують?

— Задля відповідності вимогам ІКАО обладнання Ан-124-100 постійно вдосконалюють. Зокрема, літаки оснастили мотогондолами з шумопоглинальними елементами, новітніми навігаційними системами. Конструктори посилюють деякі елементи крила й фюзеляжу, вдосконалюють передню рампу та вантажну підлогу, посилюють антикорозійний захист вразливих зон.

У серпні 2004 року була створена і через три роки сертифікована модель Ан-124-100М-150. На цій машині збільшили максимальне комерційне навантаження до 150 тонн, максимальна злітна маса зросла з 392 до 402 тонн, а дальність польоту з вантажем 120 тонн — із 4750 кілометрів до 5300.

На модернізованому “Руслані” також встановлено вдосконалене навігаційне обладнання. Це дозволило скоротити склад льотного екіпажу з 6 до 4 осіб.

— Скільки років можуть ще літати наші “Руслани”?

— Ще довго. У 2009 році на підставі випробувань й аналізу досвіду експлуатації “Руслана” було встановлено ресурс 50 тисяч льотних годин, 10 тисяч польотів і 45 календарних років. Отже, нинішнім “Русланам” — ще літати й літати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Смартфони на Android скоро отримають новий спосіб керування налаштуваннями виведення звуку

    Схоже, Google працює над цікавою новою можливістю для користувачів Android – можливістю керування виведенням звуку…

    01.05.2024

    У росії створюють РЕБ-дрон із штучним інтелектом

    Російська компанія «Герань» заявила про створення мобільної установки «Абзац», яка, за їхніми словами, здатна боротися з безпілотними літальними…

    01.05.2024

    Телефон на зарядці всю ніч: шкідливо чи ні

    Багато власників смартфонів побоюються залишати гаджети на зарядці на всю ніч і правильно роблять. Пояснюємо,…

    01.05.2024

    Мільярди смартфонів в небезпеці через дефект клавіатури

    Нещодавній звіт фахівців з кібербезпеки з Citizen Lab виявив суттєвий недолік безпеки в кількох популярних…

    01.05.2024

    Новий вірус для Android заражає пристрої користувачів через зламані сайти WordPress

    Хакери почали розповсюджувати нове шкідливе програмне забезпечення для операційної системи Android під назвою Wpeeper. Цю…

    01.05.2024

    Що таке NFC: як воно працює і що ви можете з ним робити

    Комунікація ближнього поля (далі NFC) - це технологія смартфонів і пристроїв, що носяться, яка живе…

    01.05.2024