Унікальна конструкція сонячних панелей збільшує їх ефективність на 125%

Сонячна енергія вважається однією з кращих альтернатив викопному паливу. Однак про масовий перехід на подібну технологію мова поки не йде. Цілком можливо, що нова концепція суттєво наблизить день, коли людство повністю відмовиться від спалювання нафти і газу.

Велика частина комерційних сонячних панелей має плоский дизайн. Це дає змогу покривати максимальну площу, що здається цілком логічним. Як довели англійські дослідники, такий підхід в корені невірний. Нова концепція сонячної панелі виконана у вигляді тривимірної дошки складної конструкції з виступами і поглибленнями, що нагадує лабіринт. За словами інженерів, вона здатна поглинати світло на 125% ефективніше існуючих аналогів.

Суть технології полягає в тому, що конструкція значно покращує коефіцієнт дифракції: це і дозволило добитися таких значних показників. Дослідники вважають, що розробка призведе до здешевлення сонячних панелей, а також їх масового використання там, де це поки вважається неефективним. Наприклад, в дорожньому або пішохідному покриттях.

«В принципі, ми могли б використовувати в десять разів більше сонячної енергії для того ж кількості абсорбуючого матеріалу. За рахунок більш тонких сонячних елементів можна забезпечити швидке поширення фотоелектричних систем, збільшити виробництво сонячної електроенергії та значно скоротити викиди », – розповідають дослідники.

Варто зазначити, що ККД сучасних сонячних панелей доходить до 15-20%. Нова технологія здатна значно поліпшити цей показник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.