Компанія Hydromea створила «підводний Wi-Fi»

Він отримав назву LUMA

Компанія Hydromea розробила мініатюрний оптичний модем, який може працювати на глибині до 6000 метрів під поверхнею океану. Він досить чутливий, щоб збирати дані на дуже високій швидкості від джерел, що знаходяться на відстані понад 50 метрів.

Під водою не так багато варіантів зв’язку. Радіохвилі легко поглинаються в рідкому середовищі і не проходять далі метра. Багато рішень припускають тільки дротове з’єднання, але це непрактично. Часто використовується акустичний зв’язок, але він дуже повільний і ненадійний. Це серйозні перешкоди для ефективної комунікації, коли мова йде про підводне будівництво і ремонт, об’єктів енергетики, а також дослідженні.

Однак інженери придумали використовувати світло для передачі даних під поверхнею океану або озера. Їх підводний модем під назвою LUMA, який обмінюється сигналом за допомогою швидко миготливого синього світла. Модем перетворює дані в світлові імпульси, які він відправляє або приймає – все відбувається моментально.

«Наш оптичний модем забезпечує швидке бездротове підводне з’єднання», – говорить Олександр Бар, операційний директор Hydromea.

На одній хвилі

Хоча вода легко поглинає більшість хвиль, особливо інфрачервоних, через неї можуть проходити синє і зелене світло. Червоні і жовті світлові хвилі сонця поглинаються всього за кілька метрів. «Ми вибрали синє світло, тому що вода зазвичай непрозора для електромагнітних хвиль, але є невелика смуга для синього і зеленого світла. Це те, що дозволяє нашій системі відправляти і отримувати дані на великих відстанях », – говорить Фелікс Шилл, технічний директор компанії.

Найскладнішим при розробці LUMA було переконатися, що він може відправляти дані на досить великі відстані і надійно працювати в будь-яких умовах. На розробку ефективного передавача знадобилось досить багато часу.

«Водопровід» на глибині

LUMA захований герметичному корпусі з прозорого пластика, здатного витримувати екстремальний тиск води. Пристрій протестували в Тихому океані на глибині 4280 метрів.

Передавач допоможе в регулярній перевірці даних, зібраних під водою, і оцінці роботи вимірювальних приладів, оскільки вони повинні залишатися під водою протягом декількох місяців. Один модем встановлений на реєстраторі, який збирає наукові дані з занурених сенсорів, а інший – на підводному роботі, який занурюється до обладнання та оперативно збирає дані датчиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я