Apple придумала більш безпечну альтернативу платежах по NFC

З моменту презентації системи мобільних платежів Apple Pay в 2014 році власники «яблучних» гаджетів могли розплачуватися в магазинах смартфоном або смарт-годинниками за допомогою NFC. Однак в коді iOS 14 були виявлені натяки, що Apple хоче додати підтримку платежів по QR-кодами. Недавній патент американської компанії – ще один доказ цього.

Apple вважає, що використання Bluetooth і NFC для оплати покупок пов’язане з потенційним ризиком порушення конфіденційності через передачу даних про транзакції користувача. Крім того, далеко не скрізь є термінали з підтримкою безконтактної оплати. Тому компанія взялася за розробку більш надійного способу з використанням QR-кодів.

Зареєстрований в американському відомстві по патентах і товарних знаків патент Apple отримав назву «Здійснення платежів з використанням оптичного зв’язку». У документі детально описується процес проведення транзакції, при якій не здійснюється прямі передачі конфіденційних даних між пристроєм користувача і системою продавця. Компанія пропонує використовувати камеру для сканування і декодування «оптичних кодів», які можуть бути виконані у вигляді QR-кодів.

QR-код повинен містити номер транзакції, який пристрій користувача буде використовувати для передачі даних під час проведення операції. У цей момент на сервері відбувається порівняння переданого коду з інформацією від продавця, після чого на гаджет покупця відправляється файл, який містить інший код у вигляді штрих-коду або QR-коду з рядом ідентифікаторів, пов’язаних із замовленням. На цьому етапі користувач отримує повідомлення з пропозицією підтвердити транзакцію. Потім команда передається на сервер, а продавець отримує повідомлення про успішну оплату. Важливо, що продавець лише дізнається, що рахунок був оплачений, але не особистість покупця або інші конфіденційні дані. 

Варто відзначити, що сама Apple офіційно поки не оголосила про підтримку оплати по QR-кодами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я