Мозковий інтерфейс Ілона Маска вперше був показаний у дії

В ході онлайн-трансляції належить Ілону Маску компанія Neuralink провела презентацію оновленої версії мозкового імпланта Link. В ході заходу були розкриті особливості пристрою і його можливості, а також продемонстровано роботу гаджета в живому організмі. 

 

Показаний імплант кардинально відрізняється від попередньої версії. Якщо минулорічна модель передбачала розташування за вухом людини відходять від нього ниткоподібними електродами, то оновлений варіант має форму невеликої круглої таблетки, що вбудовується безпосередньо в череп під шкіру голови. 

Пристрій має розміри 23х8 мм, оснащене безліччю датчиків на кшталт термометра, бездротовим інтерфейсом і вбудованим акумулятором, що забезпечує повноцінний день використання. Зарядка здійснюється за допомогою магнітного адаптера, нагадує такий в Apple Watch та інших розумних годиннику. Передбачається, що зарядка буде здійснюватися вночі, поки людина спить.

Стара версія імпланта (зліва) і нова (праворуч)

В ході презентації Ілон Маск заявив, що більшість людей в якийсь момент свого життя стикається з різними проблемами мозку або хребта. Він упевнений, що розроблений Neuralink мозкової інтерфейс здатний вирішити ці проблеми. За його словами, прилад дозволяє повернути втрачений зір і слух, побороти депресію, надмірну тривожність, параліч, наслідки інсульту, провали в пам’яті і багато іншого.

«Імплантуються пристроїв дійсно може вирішити ці проблеми. Багато людей просто цього не усвідомлюють. Всі ваші почуття, ваш зір, слух, біль – все це електричні сигнали, які посилає нейронами в мозок. І якщо ви зможете виправити ці сигнали, ви зможете виправити все, від втрати слуху до інших проблем », – зазначив Маск. 

Мільярдер порівняв розроблений імплант з фітнес-трекером Fitbit для мозку. За його словами, він цілком міг би імплантувати такий собі в голову і ніхто б цього навіть не помітив. Варто відзначити, що мозкові імпланти вже давно існують, але в більшості своїй вони досить громіздкі і викликають дискомфорт при носінні. 

У порівнянні з попередньою версією кількість електродів імпланта було зменшено в три рази: з 3072 до 1024 штук. При цьому пристрій використовує бездротовий інтерфейс для передачі даних на мегабитной швидкості. Передбачається, що його можна підключити через Bluetooth до смартфону зі спеціальним мобільним додатком для управління приладом. 

Повідомляється, що імплантація буде здійснюватися з використанням спеціального робота, що дозволить провести операцію без загальної анестезії менш ніж за годину. Кінцева мета компанії полягає в тому, щоб робот виконав всю роботу від початку до кінця: він повинен зробити розріз шкіри, видалити частину черепа, потім з високою точністю виконати установку імпланта, підключивши електроди до потрібних частинах мозку, і в кінцевому рахунку зашити рану. За словами Маска, пацієнти цілком можуть покинути лікарню в той же день, коли їм встановлять імплант.

В ході презентації було продемонстровано роботу Link на прикладі трьох свиней. Однією з них не імплантували імплант, інший встановили, а потім видалили, щоб показати, що це можна зробити при необхідності, а третя до сих пір живе з чіпом. Було показано, що інтерфейс фіксує сигнали мозку тварини, коли воно відчуває запахи або стосується предметів своєї мордою. 

Ціна і терміни появи імпланта на ринку поки не повідомляються. Раніше Маск  говорив , що перші тести на людях можуть пройти до кінця цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.