В Європі запускають «розумний район» – The New York Times

У 2021 році з'явиться справжній приклад міста майбутнього.

В Європі запускають «розумний район» - що це означає
Рендер Brainport Smart District
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В нідерландському місті Хелмонд працюють над створенням «розумного району» Брейнпорт (Brainport Smart District), який буде представляти собою новий тип житлової зони. Про це повідомляє The New York Times.

В Європі запускають «розумний район» - The New York Times
Новий район, розрахований на 4500 людей, займе площу в 380 акрів (1,5 квадратних кілометри), в основу його функціонування ляжуть технології. Його будуватимуть не по заздалегідь підготовленому плану, а виходячи з потреб і навичок майбутніх мешканців. Всі нові ідеї збираються перевіряти і адаптувати в лабораторії.

Над проєктом працює фонд розумного району Брейнпорт в партнерстві з муніципалітетом Хелмонді і провінцією Північний Брабант, Технічним університетом Ейндховена і Тілбургським університетом, а також компанією Brainport Development. Район фінансується за рахунок державно-приватного партнерства, причому кошти на окремі проєкти надходять від їх розробників в приватному порядку. Сумарні витрати на «розумний район» поки не визначені.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тут будуть використовуватися нові способи отримання енергії. У транспортній системі великий акцент планують зробити на поширення електромобілів. Функціонування інфраструктури ґрунтується на роботі безлічі сенсорів і безперервному обміні даними. Всередині Брейнпорта розміститься 50 різних типів будинків – всього житлових будівель буде 100. Будинки будуть межувати з діловими і розважальними просторами.

«Весь регіон нагадує маленьку Кремнієву долину», – підкреслив Бен ван Беркель, засновник і старший архітектор компанії UNStudio, відповідальної за майстер-план району. У Хелмонді знаходиться громада Ейндховен, чверть робочих місць в якій доводиться на сферу IT. Тут знаходяться офіси Philips, Tesla і ASML.

Творці Брейнпорта відзначають, що першим жителям району по суті належить взяти участь в експерименті, так як багато гіпотез тільки доведеться протестувати і оцінити, наскільки деякі рішення застосовні в проєктуванні житлового району.

Будівництво перших 40 ділянок почнеться у вересні 2021 року. Весь район повинен бути завершений протягом 10 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.