Новий кодек VVC / H.266 забезпечить більш якісне відео при меншому розмірі файлу

Компанія Fraunhofer HHI офіційно анонсувала Versatile Video Coding (VVC) або H.266, відеостандарт наступного покоління MPEG. Фірма разом з галузевими партнерами, такими як Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm і Sony, працювала над цією технологією протягом останніх трьох років.

Новий стандарт стиснення обіцяє зменшити бітрейт і розміри відеофайлів приблизно на 50% без помітної різниці в якості відображення картинки. Очікується, що програмне забезпечення, здатне використовувати кодування і декодування у форматі VVC, буде випущено до осені цього року.

Попередні випробування VVC, проведені дослідницьким відділом BBC, продемонстрували багатообіцяючі результати. Вони довели, що новий стандарт забезпечує значну економію бітрейту в порівнянні з HEVC і AV1, особливо з файлами 4K UHD.

Впровадження попереднього відеокодека HEVC зіткнулося з опором користувачів і було досить повільним. Однак зі зростанням кількості дисплеїв і контенту з високою роздільною здатністю, поряд з багатообіцяючими попередніми результатами, у VVC / H.266 є всі шанси на швидке впровадження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.