Перехід комп’ютерів Apple на ARM – що це означає?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Буквально сьогодні, 22-го червня, компанія Apple проведе свою конференцію для розробників WWDC 2020, на якій вона, згідно з інсайдерською інформацією, вперше повинна презентувати свої комп’ютери на п’ятинанометрових ARM-чіпсетах. Навіть якщо це буде не на WWDC, компанія Apple все одно рано чи пізно презентує такі продукти, тому варто вже розібратися з тим, що це означає для простих користувачів. 

Думаю, ви точно чули про дві найпопулярніші мікроархітектури – ARM та x86. Якщо у вас є комп’ютер та смартфон, скоріш за все, вони працюють саме на x86 та ARM відповідно. Зараз ми дійшли до того етапу розвитку комп’ютерів, коли їх обчислювальна потужність в середньому не подвоюється кожні 18 місяців, тобто закон Мура не працює, через що на ринку комп’ютерів та ноутбуків є певний застій. Безумовно, у сегменті персональних комп’ютерів AMD за останні кілька років зробила неймовірне, випустивши ZEN, ZEN+ та ZEN2, але мова йде більше про ноутбуки. Оскільки AMD лише зараз презентувала справді вражаючі мобільні процесори Ryzen 4000 U/H, до цього протягом довгих років лідером був Intel, який повільно, по декілька процентів, нарощував потужність, оскільки, по факту, був монополістом. Тим часом ARM з року в рік неймовірно стрімко розвивався, і перший тривожний дзвіночок був буквально два роки назад, коли вийшов iPad Pro 2018 на ARM-чіпсеті A12X Bionic, який продемонстрував у бенчмарках кращі результати, ніж базовий MacBook. 

Загалом MacBook, на відміну від iPhone – це саме робочий девайс, який має пропонувати хорошу продуктивність, і, головне, адекватну автономність. І топові ARM-процесори можуть запропонувати як непогану потужність (якщо порівнювати зі стандартними MacBook на Intel Core i3 або m3 2015-го року), автономність, безумовно, також (вона буде ще кращою в наступних платформах Apple A14, які будуть виготовлені за новим п’ятинанометровим чіпсетом). Через це, а також для того, щоб зробити всі програми кросплатформовими та не платити компанії Intel за ліцензування. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Головною фішкою для користувачів у нових MacBook є автономність. Вона повинна бути на рівні, як мінімум через те, що ARM-чіпсети в середньому споживають набагато менше енергії, при цьому пропонуючи відносно непогану потужність для базових задач. Саме через це я переконаний, що компанія Apple в першу чергу переведе на ARM-чіпсети свої доступніші ноутбуки, а після цього вже топові MacBook Pro (думаю, між доступними MacBook на ARM і топовими MacBook Pro на ARM буде пауза приблизно в два роки). 

Слід розуміти, що просто змінити архітектуру неможливо, адже система та весь софт оптимізований під x86. Спеціально для переходу на ARM компанія Apple розробила емулятор, який дозволить запускати на ARM софт, написаний для x86. Безумовно, якийсь час будуть проблеми сумісності, але пізніше це, в історії, дасть користувачам екосистеми Apple використовувати ARM як на комп’ютерах, так і на мобільних платформах, що в результаті дасть повну сумісніcть програмного забезпечення. 

Що цікаво, цей перехід компанії Apple на нову архітектуру стається далеко не вперше. Ще в кінці 90-х компанія Apple перейшла з процесорів Motorola на PowerPC, а потім, уже в 2006-му році був перехід на Intel. Відтоді і до нашого часу компанія Apple використовує лише процесори Intel, але, вочевидь, вже буквально через кілька років повністю перейде на ARM-чіпсети власного виробництва. Зараз у Apple є всі інструменти для того, щоб зробити цей перехід успішним, використавши свою екосистему, вплив на розробників та потужності виробництва. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.