Новий чіпсет Samsung може розірвати ринок, але може й не вийти

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Samsung рік назад закрила свої команди по розробці процесорів у Сан Хосе та Остіні, але її ядро Mongoose власної розробки досі живе. Документ, який недавно був опублікований командою Samsung по розробці процесорів з Остіна, який фігурує під назвою “Еволюція мікроархітектури процесорів Samsung Exynos”, роповідає історію розробки M-ядра та розкриває деякі деталі про процесор M6, який досі не презентований. Це буде нелегкий матеріал, але він дасть бачення на те, що зараз робить компанія Samsung в сегменті процесорів для смартфонів. 

Поки що невідомо, якою буде доля Samsung M6. Хоча команду розробників і розформували, але процесор вже готові до виробництва. Цілком можливо, що компанія Samsung вирішила презентувати перші девайси на Exynos, базованих на Mongoose, вже в 2020-2021 роках, але можливий і випуск Exynos, базованих на останніх ядрах ARM (Cortex-A78 або Cortex-X1). Але це буде пізніше, а зараз варто детальніше роздивитися M6. 

На таблиці, розташованій нижче, можна побачити дуже спрощений список для порівняння ключових характеристик ядра M6 з ядром Apple A13 Lightning, ядром Cortex-X1 та Cortex-A77. Є помітні збіжності, наприклад, у кількості інструкцій за цикл та покращеній багатопотоковості. Також зразу можна зауважити, що компанія Samsung намагається протистояти Apple в плані однопотокової потужності. Ще одним важливим параметром є енергоефективність. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні сценарії користування досить відчутно відрізняються від тих, які були в першому поколінні Exynos M1, і зараз є набагато більше програм, які потребують пікової потужності з більшою кількістю інструкцій за цикл. Фінальним результатом розробки стають більші, дорожчі та менш енергоефективні ядра. 

На папері інженери Samsung заявили, що середня кількість інструкцій за цикл збільшилася з 1.06 до 2.71 від M1 до M6, що означає щорічний ріст на приблизно 20 відсотків. Якщо вас цікавить, як це повпливало на еволюцію Mongoose, нижче розташована порівняльна таблиця всіх ядер серії M. 

Чого очікувати від наступного флагманського Samsung Exynos

Мобільний чіпсет – це більше, ніж CPU, але в цьому плані наступне покоління Exynos покрите завісою таємниці. Враховуючи кількість деталей, які вже відомі про M6, все виглядає так, ніби компанія Samsung готова випустити Mongoose. Є також ризик того, що новий чіпсет Samsung Exynos розчарує користувачів, як це було з M5 в Galaxy S20. 

Якщо M6 справді похоронили всередині компанії, у Samsung є багато варіантів для вибору в плані випуску наступного SoC. ARM Cortex-A77 буде набагато більш енергоефективним, але не дуже підходить під ті цілі, які ставить перед собою компанія Samsng. Цілком можливі варіанти того, що Samsung використає актуальне флагманське ядро ARM Cortex-X1 у своїй гетерогенній компоновці, а також того, що Samsung входить в програму CXC від ARM. В плані графічного адаптера можна майже впевнено стверджувати, що в новому чіпсеті Samsung буде використовуватись Mali-G78. Також варто зауважити, що наступний Exynos с графічним адаптером від AMD повинен вийти аж у 2021, через що анонс нового флагманського покоління Galaxy S30 можуть перенести. В цьому плані є величезна кількість варіантів та можливостей. 

Samsung може презентувати новий чіпсет Exynos вже в наступному флагманському поколінні Samsung Exynos, і він повинен бути виконаним за п’ятинанометровим техпроцесом. Але компанія переважно оновлює процесорні ядра раз на рік, тому особисто я би очікував виходу Samsung Exynos в наступному році, щоб дізнатися долю ядра M6.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.