Pixel 4a чи iPhone SE (2020) – що вибрати?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

 Apple вже показала своє бачення смартфона за 400 доларів 2020-го року, тепер черга її прямого конкурента, компанії Google. Очікувалось, що Google проведе презентацію в середині травня, але згідно з останніми даними, її перенесли на початок червня, причини не уточнюються. 

Компанія Google повинна презентувати свій новий доступний смартфон за 400 доларів, Pixel 4a, і незважаючи на те, що до презентації ще майже місяць, про смартфон відомо вже буквально все. Через це я вирішив порівняти продукти Apple та Google лоб в лоб по основних характеристиках, оскільки їхнє позиціонування досить схоже. Обидва смартфони – компактні камерофони, наймолодші версії яких коштують 400 доларів, в обох виробники – ІТ-гіганти, тому таке порівняння більш ніж доцільне. 

Дисплей

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В цьому пункті, на мою думку, Google Pixel 4a очевидно виграє. Він отримає Full HD+ дисплей діагоналлю 5.81 дюйма, тип матриці – AMOLED, а у iPhone SE (2020) встановлена IPS-матриця на 4.7 дюйма з роздільною здатністю, яка трохи більше за HD. Тут варто врахувати не лише розмір та роздільну здатність, а й те, що у iPhone екран старого формату 16:9 з дуже великими, як на 2020-ий рік, рамками, а у смартфона Google цілком сучасний дизайн з фронтальною камерою, врізаною у верхньому лівому куті. 

В дисплеї Pixel 4a, враховуючи його ціну, немає нічого надзвичайного – це абсолютно стандартний дисплей для такого цінового сегменту, особисто мене розчарувала відсутність частоти оновлення 90 Гц. Але це у тому випадку, якщо ми порівнюємо його з іншими Android-смартфонами, а в порівнянні з iPhone SE (2020) це просто шедевр, оскільки в доступному смартфоні Apple застаріла HD+ IPS-матриця діагоналлю 4.7”, яку вже просто соромно ставити в нові смартфони. 

Чіпсет

Тут все банально – безумовна перемога Apple. Google Pixel отримає цілком достатній Qualcomm Snapdragon 730, але в iPhone SE (2020) встановлена флагманська платформа A13 Bionic, як у останнього флагманського покоління iPhone 11. В будь-якому випадку, цього має вистачити для більшості користувачів, але, по факту, тут перемога за Apple. 

Пам’ять

Оперативної пам’яті в iPhone SE (2020) встановлено 3 ГБ, а в Google Pixel 4a – 6 ГБ. Враховуючи те, як ефективно iOS та Android відповідно використовують оперативку, а також те, що на Pixel встановлений чистий Android, можна приблизно сказати, що в Pixel в цьому плані все краще. Внутрішньої пам’яті в стандартній версії, які ми й порівнюємо, в обох смартфонах по 64 ГБ. В цілому майже ніякої різниці немає, тому тут нічия. 

Автономність

В автономність варто враховувати не лише суху ємність акумулятора, розмір дисплея і так далі. В такому випадку в нас вийшло б, що як iPhone SE (2020), так і Google Pixel 4a тримають заряд однаково. Однаково погано, звісно ж. Але варто врахувати, що у Google Pixel 4a буде швидка зарядка потужністю 18W. Безумовно, не рекорд, але варто згадати, що у iPhone SE (2020) лише 5W, і тут очевидна перемога Google. Мені здається, що пройде ще 5 поколінь iPhone, а в комплекті з доступними смартфонами Apple далі буде той самий зарядний блок потужністю 5W. 

Камера

Google Pixel 4a отримав камеру від своїх флагманських попередників, і він, безумовно, знімає просто неймовірно для своєї ціни, що показали перші тести. Від iPhone SE (2020) всі очікували флагманської якості, як мінімум, як в iPhone 11, але виявилось, що в нього така сама камера, як в iPhone 8. На мою думку, в цьому плані доступний смартфон Apple явно програє конкуренту від Google. 

Фішки

З фішок варто виділити чіп безпеки Titan M в Google Pixel 4a та IP68 в iPhone SE (2020). iPhone SE (2020) виграє в тому, що в нього є бездротова зарядка. Так, не потужна, але вона все-таки є. Зате у Google Pixel 4a є джек 3.5 мм, якого у iPhone нема вже чотири роки. Особисто я між Titan M з джек 3.5 мм та бездротовою зарядкою з IP68 я вибрав би все-таки друге, тому тут перемога за Apple. 

Підсумки

Результати порівняння такі: Google Pixel 4a отримав 3 бали, а iPhone SE (2020) – 2 бали. Як за результами порівняння, так і на особисто мою думку, Google Pixel 4a – справді кращий вибір, і між ними двома я б явно вибрав модель від компанії Google.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.