Як LG планує повернутися на ринок смартфонів

Зараз компанія LG, прямо скажу, в не найкращому стані. Їхні флагмани після LG G4 продаються тільки гірше і гірше, і нічого не каже про те, що ситуація зміниться на краще. Давайте згадаємо, якими були зліт і падіння флагманів LG. Компанія почала своє сходження на вершину випуском LG Optimus G2, який відомий також, як LG G2. Його попередником був LG Optimus G, але давайте ближче до LG G2. Смартфон став неймовірно успішним, і на його основі пізніше був випущений легендарний Nexus 5 компанії Google, розроблений в колаборації з LG. 

Успіх LG G2 зробив смартфони компанії набагато популярнішими, більше того, в ті часи бренд був на тому ж рівні впізнаваності, популярності та іміджу, як і Samsung і Huawei зараз. Просто порівняйте теперішню ситуацію, коли смартфони LG купують ентузіасти та фанати компанії, а Samsung з Huawei займають лідируючі позиції з тим, що було в 2013-2014 роках, коли Samsung та LG були на одному рівні, а смартфони Huawei не вважалися чимось хорошим в принципі, і були своєрідною диковинкою, не особливо вартою уваги. 

Відтоді пройшло лише 6 років, а продажі LG досягли дна. Смартфони продаються просто жахливо, і, по суті, у збиток компанії. Останні флагмани не викликають почуття зацікавленості навіть у фанатів компанії, що вже говорити про масового покупця, який напряму порівнює смартфони LG з конкурентами. Проблема в тому, що смартфони, окрім абсолютно тривіальних характеристик та відсутності справді важливих фішок та переваг, які є у інших виробників, має ще й завищену відносно прямих конкурентів ціну. 

Але давайте повернемось до історії успіху флагманів LG. Після неймовірно успішного G2, який впевнено можна назвати одним з найбільш вдалих флагманів 2013-го року, а якщо врахувати і Nexus 5, який побудований на базі цього смартфона в колаборації з компанією Google, то його взагалі можна сміливо назвати смартфоном року. 

 

LG G3

Наступний смартфон LG, який, ставши логічним оновленням серії, отримав назву LG G3, був не таким успішним, як його попередник. Багато користувачів смартфона відзначили його проблеми з автономною роботою, що було пов’язано з акумулятором не дуже великого об’єму та дисплеєм, який мав на той час екстремально високу роздільну здатність Quad HD. А процесор, який споживав багато енергії, разом з дисплеєм дуже високої роздільної здатності, створили величезну проблему у вигляді перегріву, яка була масовою для моделі G3. Компанія Google не вибрала його, як наступну платформу для смартфонів Nexus, вибравши натомість Motorola. 

LG G4

LG таки змогла оговтатись після невдачі, причому ще й як оговтались – наступна модель компанії, LG G4, повторила, а можна сказати, й перевершила успіх LG G2. Це була в першу чергу робота над помилками, і завдяки більш вдалій роботі інженерів нагрів смартфона залишався в рамках норми, незважаючи на флагманський процесор та дисплей з такою самою роздільною здатність Quad HD. Несподіваною фішкою смартфона стала задня кришка, обтягнута справжньою шкірою. Що цікаво, фізичні кнопки розміщені не на бічній грані, як це було і є у більшості смартфонів, а на задній панелі, під основною камерою. Камера смартфона також вийшла непоганою, та й загалом у смартфона не було відчутних мінусів. Все це забезпечило успіх LG G4, більше того, в компанії багато фанатів саме з тих часів.  

LG G5

Але після успішного G4 треба було думати, що робити далі. Тоді, в 2014-ому році народжувалась ідея модульного смартфона – і Motorola з їхніми Moto Mods, і Google з Project ARA подавали надії. Компанія LG також вирішила спробувати втілити ідею легкої заміни компонентів смартфона в життя, випустивши LG G5 – новий флагманський смартфон. 

Давайте спершу розберемось – а в чому суть ідеї модульності? Тоді, у 2015-ому році більшість смартфонів ще мали зйомні акумулятори, а зараз вже й це неможливо зустріти, а ідея модульного смартфона передбачала, що користувач може повністю переробити смартфон під себе, додавши необхідні модулі або просто оновивши їх, як дисплей, камера, і так далі – незмінною залишалася, по суті, тільки материнська плата з чіпсетом.

Здавалось би, ідеальне рішення, приречене на успіх з самого початку, але ні. Модульні смартфони мали купу проблем ще при зародженні самого концепту – всі компанії розробляли їх самотужки, отже, не було ніякої уніфікації, смартфони були товстими та незручними через неможливість зробити щільну компоновку частин в корпусі, вони були набагато дорожчими, ніж їхні не модульні побратими, та й, як пізніше виявилось, користувачам це все не дуже сподобалося, що обернулося і для Motorola, і для LG низькими продажами. Google взагалі закрила Project ARA, залишивши його на стадії концепту. 

Давайте повернемося до LG G5. Через те, що в нього знизу був слот під змінний модуль, серед яких були і додатковий акумулятор, і цифро-аналоговий перетворювач, і багато іншого, в самому смартфоні не було багато місця для акумулятора, що і вилилось малим об’ємом в 2800 мАг. Смартфон дуже погано показував себе в плані автономної роботи, якщо не підключити додатковий акумулятор, а з ним слот вже не можна було зайняти якимось іншим модулем, і тоді вся ідея модульного смартфона, на якій LG закцентувала увагу, зникала повністю. Через це смартфон досить прохолодно зустріли і він не став гідним наступником G2 і G4.

LG G6

Здавалося б, LG випускала вдалі флагмани через раз – такий собі G1/вдалий G2, такий собі G3/вдалий G4, такий собі G5, відповідно, G6 мав би вийти вдалим. І тут ситуація досить дивна – смартфон був випущений на початку 2017-го року і був першим апаратом з дисплеєм 18:9, отримав непоганий акумулятор, достойну камеру, ЦАП і загалом був дуже хорошим флагманом. Була дві проблеми, які частково пов’язані між собою – він вийшов на застарілій платформі Snapdragon 821, і буквально за кілька тижнів, ще до старту продаж LG G6, компанія Samsung теж випустила смартфона з дисплеєм 18:9, але на топовій платформі Snapdragon 835. Крім того, компанія Samsung вклала величезні кошти в рекламу, і через це потенційно непоганий апарат LG G6 залишився в тіні. 

Це і було початком кінця LG. Я не описував детальну хронік її серії “V”, оскільки та, по факту, була тими самими “G”, просто смартфони серії “V” виходили рівно посередині між одним та наступним смартфонами “G”, тобто за півроку після анонсу основного флагмана. Схожу схему використовує компанія Samsung, яка чергує щопівроку флагмани серій “Galaxy S” та “Galaxy Note”.

LG G7 ThinQ

Після LG G6 компанія так і змогла піднятися на ноги. Наступний флагман компанії, LG G7 ThinQ, був вже абсолютно кон’юнктурним смартфоном з монобровою, камерами середньої якості, топовою платформою та високою ціною. В нього не було ніякої фішки, за яку фанати любили всі смартфони серії, навіть невдалі. Саме небажання LG працювати над інноваціями і зробило свою справу – про смартфон ніхто не говорив, компанія LG відійшла на задній план, а в топі залишились Google Pixel, Galaxy S/Note, Huawei P/Mate, і відтоді ситуація, по суті, й не міняється. 

LG G8/G8X/G8X ThinQ

LG G8 ThinQ став не просто повторенням, а посиленням проблем попереднього смартфона, оскільки вийшов з такою ж монобровою, коли всі вже перейшли на акуратну краплю/виріз/висувну фронтальну камеру, причому навіть у бюджетниках, а не смартфонах з такою високою ціною, такими ж посередніми камерами та топовою платформою – словом, абсолютно прохідний смартфон з неймовірно високою ціною на старті. Ціна, щоправда, з часом впала, але продажам це все одно не допомогло, оскільки навіть за значно нижчу ціну було дуже багато цікавіших смартфонів. 

LG також випустила G8X ThinQ з додатковим дисплеєм, але цей смартфон і досі коштує невиправдано дорого у порівнянні з конкурентами, незважаючи навіть на цей самий (не особливо, чесно кажучи, потрібний) додатковий дисплей.

Після нього вийшов G8S ThinQ, який отримав Full HD+ дисплей замість Quad HD+ у G8 ThinQ, більшу моноброву (в середині 2019-го року, нагадаю), та не отримав ЦАП’а. Оскільки він був все ще посереднім, а ціну знову задерли, флагман так і не став успішним. 

І от, настав 2020-ий рік, компанія LG має, за традицією, мала б випустити новий флагман LG G9. Але все пішло не так, як планувалось, бо після багатьох витоків інформації і підготовки до анонсу LG G9 компанія вирішила заморозити і, тепер уже можна сказати, скасувала проект. Невідомо, чи вийде цього року смартфон серії “V”, але серії “G” вже можна не очікувати, і невідомо, чи її відновлять наступного року. Багато фанатів подумали, що компанія йде з ринку смартфонів через стабільно низькі продажі, але, на щастя для них, це не так. 

LG прямо зараз готується випустити новий смартфон, причому в рамках повністю переосмисленого модельного ряду. Все, що в нас є на даний момент – схематичний дизайн майбутнього смартфона, який опублікувала сама компанія. 

Можна зразу зауважити, що LG пішла в сторону мінімалізму – тільки гляньте на цей чистий дизайн без зайвих елементів. Важливим елементом, який зразу кидається в очі та відрізняється від всього, що є на ринку, без сумніву можна назвати основний модуль камери Raindrop, в якій три сенсори розташовані від найбільшого до найменшого, причому над корпусом, як можна побачити на зображенні, випирає тільки верхній, головний сенсор. 

Краї та задня кришка смартфона загнуті, та й загалом дизайн виглядає дуже сучасно, залишається тільки надіятись на відсутність моноброви чи чогось подібного, що повністю зіпсує дизайн, як це було в LG G7 ThinQ та G8/G8X/G8S ThinQ. Є інформація про те, що смартфон вийде в рамках серії Chocolate.

Він повинен вийти на останній субфлагманській (так, не флагманській, а субфлагманській) платформі Qualcomm Snapdragon 765 5G, що, скоріш за все, пов’язано з набагато вищою ціною Snapdragon 865, як компонента для вендорів, ніж у минулорічних Snapdragon 855 та 855+.

При цьому, на превеликий жаль, компанія LG, судячи по витоках інформації від інсайдерів, залишить ціну на рівні 600$+. Така ціна має зміст тільки в тому випадку, коли LG додасть у свій смартфон всі флагманські фішки, такі як: бездротова зарядка, швидка зарядка, NFC, ЦАП, а головне – справді флагманську камеру та акумулятор ємністю 4000+ мАг. В такому випадку смартфон зможе успішно конкурувати з Xiaomi Mi Note 10 Pro, в якого схожа ціна. 

Вихід нового смарфтона LG очікується вже на наступному тижні, тому з нетерпінням очікуємо. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.