Смартфони

Міфи про акумулятор вашого смартфона, які давно пора забути

Share

Акумулятор – слабке місце смартфона. Літій-іонні батареї з часом виходять з ладу, також вони не люблять змін температури. Крім цього, існує багато теорій про те, що провокує передчасне зношення акумулятора. Ми перераховуємо найпоширеніші міфи і пояснюємо чому не варто їм вірити.

Міф №1: якщо потужність зарядки вище допустимого, смартфон вийде з ладу

Параметри зарядного пристрою – не єдиний фактор, що впливає на швидкість заповнення енергії. Важливий також зворотний зв’язок від смартфона.

Для контролю сили струму та енергії в акумуляторі в смартфони та планшети вбудовуються спеціальні контролери. Саме вони визначають швидкість зарядки і змінюють її в залежності від стану батареї. Вони ж не допускають збільшення струму вище допустимого під час заряду, призупиняють процес зарядки по досягненню 100% і не допускають повного розряду до 0%.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Міф №2 смартфон не можна залишати на зарядці на ніч

Теж саме. У смартфоні стоїть спеціальний контролер. Коли акумулятор заряджається до граничного рівня, він зупиняє надходження енергії, щоб батарея не вийшла з ладу. Як наслідок, батарея не отримує живлення і не нагрівається.

Міф №3: акумулятор потрібно розряджати до 0%

Цей міф дістався до нас з минулого, коли в мобільні телефони ставилися нікель-металогідридні (Ni-Mh) і нікель-кадмієві (Ni-Cd) батареї. Вони володіли «ефектом пам’яті», і ємність в них скорочувалася в міру використання акумулятора, тому перед експлуатацією виробники рекомендували повністю їх розряджати.

Літій-іонні акумулятори в меншій мірі схильні до «ефекту пам’яті», тому повністю розряджати батарею перед зарядкою не потрібно. Більш того, у цих батарей є є обмежений ресурс циклів заряду. Тобто, в їхньому випадку все рівно навпаки – розряд до 0% навпаки шкодить батареї і сприяє старінню.

Міф №4: не можна використовувати неоригінальні зарядні пристрої

Частково це правда, але неоригінальні зарядні пристрої бувають різними. Купівля фірмового блоку живлення від виробника смартфона – найбільш надійне рішення, але неоригінальні пристрої можуть бути не гірше.

Важливо, щоб зарядка була сертифікована по одному із стандартів. У Xiaomi це Quick Charge, у iPhone – Power Delivery, у OPPO – superVOOC. Заряджати пристрій зарядкою з іншим стандартом допускається. Обмеження буде лише в швидкості – умовно, OPPO з підтримкою superVOOC заряджати блоком живлення від Xiaomi з Power Delivery, швидкість заповнення енергії буде досить повільною.

Не можна використовувати дешеві китайські блоки, в яких якраз стандарт зарядки не вказано. Саме вони в більшості випадків провокують загоряння батареї. Загалом, купувати зарядки сторонніх виробників можна. Головне, щоб вони відповідали нормам якості.

Міф №5: швидка зарядка виводить акумулятор з ладу

Учені дослідницького центру SLAC National Acceleration Laboratory спростували цей міф. Акумуляторні електроди розподіляють енергію рівномірно і поступово, незалежно від швидкості зарядки. Батарея ж не нагріється вище допустимого. Якщо максимальний рівень буде перевищений, пристрій вимкнеться.

Міф №6: закриття фонових додатків збільшує час роботи

Логіка така: чим більше додатків відкрито, тим більше енергії витрачається. На ділі ж система самостійно оптимізує енергоспоживання і витрату місця в оперативній пам’яті – вона вивантажує зайві додатки з багатозадачності, і їх робота частково призупиняється.

Багатозадачність з’явилася в iPhone 4 в 2010 році. Тоді ж у користувачів з’явилася маса питань щодо її роботи. Одному з них Стів Джобс відповів по електронній пошті.

– Людям нема чого розбиратися, як працює багатозадачність. Просто користуйтеся нею, як задумано, і ви будете щасливі. Виходити з додатків необхідності немає, – відповів засновник Apple.

Міф №7: смартфон треба частіше перезавантажувати, щоб продовжити йому життя

Процес перезавантаження смартфона ніяк не впливає на термін служби акумулятора. Перезавантаження позитивно впливає на роботу операційної системи, а тривалість експлуатації акумулятора залежить від числа циклів зарядки/розрядки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Повні характеристики Google Pixel 8a розкрито в опублікованому PDF-файлі

    Подробиці про майбутні пристрої Google поступово розкриваються, і Pixel 8a не є винятком. Очікуваний запуск…

    05.05.2024

    Нова функція ШІ в iOS 18 дозволить автоматично створювати короткий зміст довгих повідомлень

    Apple переходить на новий рівень зручності для своїх користувачів за допомогою штучного інтелекту iOS 18.…

    05.05.2024

    Чи можна заряджати смартфон усю ніч

    Для багатьох власників смартфонів залишати гаджети заряджатися на ніч - це питання, яке викликає занепокоєння…

    05.05.2024

    Топ-3 найкращих смартфонів Xiaomi

    Xiaomi є китайським брендом, який активно розвивається та користується величезною популярністю у всьому світі. Він…

    05.05.2024

    Оновлення MIUI 14 від Xiaomi: фішки та переваги

    Смартфони китайського бренду працюють на основі прошивки MIUI. Зручний інтерфейс та простота в управлінні –…

    05.05.2024

    Київстар запропонував абонентам дешевий тариф для пенсіонерів

    Мобільний оператор "Київстар" розповів клієнтам про тариф без інтернету, який буде корисним людям похилого віку,…

    05.05.2024