Компактні смартфони помирають, і це справді сумно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Знаєте, в компактних смартфонів є якийсь свій особливий шарм, який розумію навіть, любитель лопат. Коли береш в руку маленький смартфон, повертається оце давно забуте відчуття, коли можна одною рукою дотягнутись до будь-якого кута смартфона, не перехоплюючи його. Безумовно, великі смартфони дають набагато більше можливостей та комфорту для споживання мультимедійного контенту, за що їх люблять багато людей, в тому числі і я. Але магію компактних смартфонів можна відчути, просто взявши їх в руку навіть після тривалого використання великих смартфонів. Зауважте, великі смартфони стали настільки звичними, що термін “фаблет” повністю зник, наче й ніколи не існував, що ще раз говорить про те, що компакти стають виключенням з правила.

Компактні смартфони помирають, і це дуже розчаровує. Просто спробуйте пригадати, чи багато ви бачили останнім часом компактів навіть не в руках людей довкола вас, бо в них ще багато смартфонів з тих часів, коли більшість пристроїв були компактами з точку зору нашого часу, а просто на список девайсів, які виходять зараз. Скільки ви можете згадати компактних смартфонів, які вийшли у 2019-ому році? Думаю, не дуже багато, і більшість з тих, які вийшли – бюджетні, а це говорить про те, що вони бюджетні не через те, що були з самого початку задумані, як компактні смартфони для поціновувачів, а просто заради здешевлення. От перерахувати справді флагманські або субфлагманські пристрої справді важко, але давайте спробуємо. Серед достойних моделей можна згадати, по великому рахунку, чотири моделі: три флагмани (iPhone 11 Pro, Galaxy S10e та Xperia 5) і один субфлагман Xiaomi Mi 9 SE.

iPhone 11 Pro – це вже третій смартфон компанії Apple в такому форм-факторі, перед цим ми вже бачили iPhone X та XS, які виглядали так само, і нічого не вказує на те, що в цьому році щось буде інакше. Компанія Apple завжди випускала компактні смартфони і не відмовлялась від цієї ідеї, тому для користувачів продукції від компанії з Купертіно нема чого непокоїтись, компакти будуть далі стабільно виходити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Galaxy S10e був, без сумніву, дуже хорошим смартфоном, який навіть зараз залишається достойним та відносно доступним минулорічним компактним флагманом. Проблема тут в іншому – компанія Samsung цього року відмовилась від ідеї компактного флагмана в основному модельному ряду Galaxy S. Минулого року версія “S10e” була експериментом компанії Samsung, який впевнено можна назвати вдалим, тому незрозумілим є рішення відмовитись від нього в цьому році. В модельному ряду Galaxy S20 є лише три моделі – Galaxy S20, Galaxy S20 Plus та Galaxy S20 Ultra. Можливо, компанія Samsung пізніше таки випустить Galaxy S20e, але поки проект “e” можна, на жаль, назвати закритим, і це справді сумно.

Xperia 5 став компактним флагманом оновленого модельного ряду компанії Sony, де основним флагманом став Xperia 1. І так, Xperia 5 можна назвати вдалим смартфоном, хоча ціна й розчарувала. Від старту продаж вже пройшло трохи часу, і ціна впала, але вона все ще висока, тому, якщо ви хочете купити цей смартфон, краще зачекати ще кілька місяців. Поки компанія Sony не показала нам новий модельний ряд 2020-го року, а раніше вони весь час включали у флагманську серію і компактний смартфон, тому можна впевнено сказати, що ми побачимо компакти Sony в майбутньому.

І наостанок поговоримо про Xiaomi Mi 9 SE. Смартфон можна назвати дуже успішним, він добре продався і став улюбленим для багатьох людей. Це не перший компактний флагман в основному модельному ряду Xiaomi Mi, в серії Mi 8 також була SE-версія. Буквально кілька днів назад ми побачили Xiaomi Mi 10 та Xiaomi Mi 10 Pro, і моделі “SE” на презентації не було. Буде дійсно сумно, якщо Xiaomi відмовиться від SE-версії свого флагмана в цьому році і таки не випустить його в цьому році.

Це, безумовно, не всі достойні компактні смартфони 2019-го року, але я перелічив найвідоміші та найкращі, і те, що ми зараз бачимо, явно демонструє тенденцію на скорочення випуску компактів. Надіюсь, що компакти таки не зникнуть з прилавків остаточно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.