Categories: Смартфони

Заміна SMS для Android від Google виявилася небезпечною

Share

Думаю, кожен користувач, навіть не занурений в тематику Android, знає, що головною проблемою операційної системи Google є фрагментація. Практика показує, що мало хто по-справжньому розуміє, що саме вона з себе представляє, але потеревенити про фрагментацію своїм обов’язком вважають дуже багато. Як правило, фрагментацією вважають широке поширення різних версій Android, якими з’явилися через неписьменної політики Google щодо оновлення ОС. Однак в більш широкому сенсі цей термін позначає велику кількість реалізацій чого-небудь. Тому співіснування різних верств, прошивок і кастомних збірок Android – це теж фрагментація, яка, однак, поширюється не тільки на операційну систему.

В цьому році Google приступила до випробувань технології RCS (Rich communication service). По суті, вона повинна була стати просунутою заміною звичним СМС завдяки відсутності обмежень на кількість символів, підтримці медіавкладень, а також можливості в реальному часі відстежувати факти прочитання і набору відповідного послання. Ну, і найголовніше перевага RCS – це, звичайно, безкоштовність даного стандарту. Але, як виявилося, є у нього і критичні недоліки, які роблять цей спосіб обміну повідомленнями одним з найменш безпечних.

Що не так з RCS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Основна проблема RCS полягає в тому, що кожен оператор, які фактично забезпечують передачу повідомлень, змінюють реалізація стандарту так, як вважатимуть за потрібне. Через це, по-перше, абоненти різних операторів не можуть обмінюватися RCS-посланнями між собою, а, по-друге, по суті, добровільно позбавляють себе приватності. Справа в тому, що велика кількість реалізацій призводить до збільшення числа багів і всіляких вразливостей. Наприклад, у одного оператора, чия назва не розкривається, будь-який додаток може отримати доступ до вкладень з повідомлень, отриманих через RCS, а в іншого – проводити виїмку імен та номерів телефонів, не маючи на це відповідного дозволу.

Здавалося б, все-то і потрібно, щоб впровадити загальний стандарт і вирішити всі проблеми безпеки. Однак на практиці все виявилося не так райдужно. Експерти SRLabs з’ясували, що ключі безпеки RCS настільки короткі, що в поєднанні з IP-адресою відправника або одержувача послання, дозволяють розшифрувати його зміст. В результаті зловмисники, які займаються розшифровкою, отримують можливість або змінити повідомлення, або внести в нього будь-які зміни ще до того, як воно дійде до одержувача.

RCS – не про безпеку

Мені б не хотілося робити передчасних висновків, але практика показує, що з безпекою фірмових розробок у Google справи йдуть відверто так собі. Що Android, що Chrome, що RCS – всі вони містять навіть не уразливості, а особливості реалізації, які ставлять під сумнів їх надійність і орієнтацію на захист інтересів користувача. Адже якщо продукт або сервіс не здатні забезпечити безпеку використання, ті користувачі, для яких це важливо – а таких досить багато – швидше за все виберуть продукт конкурентів. Тим більше що на ринку є як мінімум одна компанія з аналогічним набором додатків і служб.

Джерело: androidinsider.ru

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Камера iPhone 16 Pro отримає п’ять основних оновлень, включаючи 6-кратний телеоб’єктив

    Майбутній випуск висококласних флагманів Apple, iPhone 16 Pro і 16 Pro Max, викликає значний ажіотаж,…

    29.04.2024

    Meizu 21 Note з камерою на 50 Мп показали на живих фотографіях

    Незважаючи на заяву компанії Meizu про вихід з бізнесу смартфонів, в мережі з'явився ще один…

    29.04.2024

    “Київстар” змінює тарифи: які будуть оновлені

    Мобільний оператор "Київстар" анонсував зміни у 2-х своїх тарифах. Оновлення стосуються домашнього інтернету в рамках функції Суперсила.…

    29.04.2024

    HTC випустить новий смартфон на Snapdragon 7 Gen 3 (фото)

    Смартфони HTC давно перестали бути масовими, але зникати з ринку не збираються. У Geekbench засвітилася…

    29.04.2024

    iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone

    За чутками, iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone, в якому Apple інтегрує штучний інтелект…

    29.04.2024

    Розкрито нову інформацію про суперфлагман Samsung Galaxy S25 Ultra

    Інформацією про смартфон поділився мережевий аналітик під псевдонімом Sawyergalox. За словами інсайдера, південнокорейський техногігант вирішив…

    29.04.2024