Google стало соромно за Android – чому саме так?

Компанія Google вже більше півроку не розкриває дані про фрагментованості Android. З цієї статистики, яка раніше публікувалася щомісяця, ставали очевидними жахливі проблеми з оновленням пристроїв.

Статистика фрагментованості Android не раз згадувалася на заходах Apple в негативному ключі. Говорячи про підтримку iPhone і iPad, компанія порівнювала швидкість і масштаб установки оновлених версій iOS з Android. Наприклад, при відкритті конференції WWDC 2019 червні гендиректор Apple Тім Кук зазначав, що Android 9 Pie встановлений лише на 10% Android-пристроїв, тоді як iOS 12 до того моменту отримали 85% iPhone.

52ea690724b0bc86498c672a7a84c86d.png (159 KB)

Від публікуються цифр сильно потерпала репутація Android і Google. Щоразу після поновлення даних в пресі з’являлися публікації, в яких підкреслювався дуже слабкий темп розповсюдження оновлень Android, а в приклад ставилися апдейти iOS.

Ситуацію не врятувало навіть впровадження в Android модульної структури Project Treble. У теорії вона повинна була дозволити виробникам смартфонів прискорити адаптацію оновлень, і дійсно Android Pie, за даними Google, поширюється приблизно вдвічі швидше, ніж Android Oreo роком раніше. Про швидкість дистрибуції Android 10 нічого не повідомляється.

Останній раз дані про фрагментованості Android на сайті Google оновлювалися в травні 2019 року під час проведень конференції для розробників I / O. На той момент випущений на початку серпня 2018 року Android 9 був встановлений лише на 10,4% смартфонів і планшетів на Android, які перебувають в активному обігу у користувачів. Примітно, що тоді ж було відзначено збільшення частки Android 2.3 Gingerbread – ця версія Android вийшла в 2010 році, а в травні 2019 року працюють з нею пристроїв з дивних причин стало на 0,3% більше.

64cd70df15790ce27d48f1c0ed075e812.png (58 KB)

Швидше за все, компанії Google набридло, що її підхід до дистрибуції оновлень Android раз по раз висміюють на заходах Apple і в пресі, тому вона вирішила засекретити ганебну статистику. Втім, є ймовірність, що справа зовсім не в цьому. За даними джерел Android Police, у Google міг відбутися збій в інструменті для масового збору статистики, і як тільки він буде виправлений, ці дані знову будуть публікуватися.

Аналогічну статистику веде Apple, і дані постійно оновлюються. Станом на 15 жовтня 2019 року iOS 13.x встановлена ​​на 55% всіх смартфонів Apple, випущених за останні чотири роки, і на 50% всіх використовуваних смартфонів Apple, незалежно від року випуску. iPadOS використовується на 33% планшетів Apple, а з iOS 12 залишається 51% iPad.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.