ТОП-10 функцій яких не вистачає в iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майже місяць тому я вирішив ближче познайомитися зі світом Android. Для цього взяв собі народний флагман – Xiaomi Mi 9. Сьогодні це найдешевше пристрій на базі Snapdragon 855: він пристойно виглядає і спритно крутить інтерфейс з софтом. На Android компанія натягує свою фірмову оболонку MIUI. У первозданному вигляді вона дуже нагадує iOS. Але у неї є  кілька цікавих особливостей , яких не вистачає iPhone. Виділив 10 цікавих можливостей. Шкода, що тільки одна з них є в предрелізній версії iOS 13.

1. Розподіл екрану для використання декількох додатків

Коли вийшов iPhone X, я був на 100% впевнений, що пристрій отримає кілька унікальних можливостей, які  обіграють його витягнутий екран з співвідношення сторін приблизно 18/9. Ми разом з колегами чекали поділ екрану для одночасної роботи з декількома додатками: YouTube + Telegram, VLC + Viber, Chrome + iMessage, два вікна для Safari і так далі. Поки  не дочекалися.

На актуальному флагмані iPhone Xs Max ця можливість так і проситься. Але розробники iOS так поки не вважають. Вони залишили поділ екрану тільки на iPadOS – мабуть, щоб ми активніше купували планшети. MIUI довела мені, що і розміру екрану смартфона досить для нормальної роботи відразу з парою програм.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Повноцінна багатозадачність і робота додатків в тлі

Ми давно забули про головне розходження між операційними системами iOS і Android. У першій ніколи не було повноцінної багатозадачності, а друга саме на ній і побудована. На iPhone додатки в тлі практично не працюють. Через пару хвилин бездіяльності вони ставляться на паузу, і в цьому є свої плюси: iOS працює швидше, вона дбайливіше витрачає заряд акумулятора. Без мінусів також не обходиться. Деякі  програми можуть повноцінно працювати тільки на Android. Наприклад, карти Google відстежують ситуацію навколо в тлі і повідомляють про аварії і пробках, поки я перебуваю в офісі, а не виїхав кудись і включив навігатор.

3. Гнучка робота з центром повідомлень і пунктом управління

Я застав часи, коли в «Центр повідомлень» iOS можна було додавати віджети. Якщо мене не зраджує пам’ять, вона пропала після переходу з iOS 6 на iOS 7. У світі скевоморфізму було місце для погоди між повідомленнями з Push, а потім воно пропало.

На будь-якому Android, і оболонка MIUI не виняток, можна додавати в «шторку» функціональні віджети. Зараз у мене там зависла погода, а раніше був список найближчих справ з програми Any.do. А ще мені подобається, що «Центр повідомлень» і «Пункт управління» у версії MIUI не розділені, як у iOS. Їх точно можна об’єднати без втрати функціональності.

4. Продумана взаємодія з двома фізичними SIM-картами

В якості основного смартфона у мене iPhone Xs Max з двома фізичними SIM. Я активно використовую пакети відразу двох операторів зв’язку з різних країн, і сьогодні для мене ця можливість важлива. Після використання Xiaomi Mi 9 мені стало ясно, що в iOS є далеко не всі необхідні можливості для роботи з парою SIM. Навіть в номеронабирачі замість  двох кнопок для кожного номера  тільки незручний перемикач між ними.

Є і одна очевидна недоробка. Якщо знайти запис телефонної книги через Spotlight, в меню набору номера перемикання на другу SIM не передбачено. До речі, в iOS 13 з’явився режим автоматичного перемикання між мобільним інтернетом обох SIM, в залежності від наявності покриття. У MIUI він давно є.

5. Зручний предиктивний набір з пошуком в номеронабирачі

Пам’ятайте, як шукали номера з телефонної книги на кнопкових телефонах? Там був предиктивний набір. Можна було клацнути пару цифрових кнопок по літерним позначенням на них, і девайс тут же знаходив необхідного абонента. Круто, що в дзвонилка MIUI зберегли цю ретро-фішку. Шкода, що її немає в iOS.

6. Оновлення окремих елементів без апдейта всієї системи

Щоб додати нову можливість в iOS, розробникам доводиться повністю оновлювати її. MIUI додає окремі компоненти регулярно без оновлення всієї оболонки. Глобальної практичної користі від цього немає, але будь-які проблеми таким чином можна вирішити помітно швидше.

7. Фізична кнопка для запуску вбудованої в смартфон камери

На лівій бічній грані Xiaomi Mi 9 – прямо навпроти клавіші харчування – є спеціальна фізична кнопка, яка в стандарті потрібна для запуску інтелектуального асистента Google. За допомогою MIUI її можна переналаштувати для активації камери. Цього літа я багато знімав під водою на море за допомогою універсального прозорого кейса пакетного типу. Активувати видошукач через мокрий екран не вийде , а ось через кнопку дуже легко. До речі, дуже прикро, що у Samsung немає настільки зручною перенастроювання додаткової кнопки у нас в країні. Щоб відмовитися від фірмового голосового асистента, знадобиться SIM-картка іноземного оператора.

8. Спеціальне конфіденційне простір для важливих даних

Ми давно чекаємо можливість використання iOS декількома користувачами. Це особливо важливо на iPad, але і на iPhone було б зручно включити режим для дитини з усіма необхідними обмеженнями і тільки потім вручити смартфон йому. У Xiaomi вже є щось подібне – «Друге простір». Це інструмент для конфіденційного зберігання інформації, який захищений паролем, і його вийде використовувати як додатковий профіль.

9. Очевидний режим економії енергії з чіткими кордонами

У глибинах інтернету є інформація, як працює режим економії енергії на iPhone, але під час його активації пояснення не передбачені. У MIUI все трохи зрозуміліше: вона обмежує активність системних додатків, заморожує програми у фоновому режимі, очищає пам’ять при блокування пристрою, а також відключає синхронізацію даних і GPS. Що цікаво, економію енергії можна  автоматично використовувати вночі . Через настойки вийде задати розклад для її включення.

10. Вбудовані інструменти для очищення місця в сховищі

Круто, що в MIUI є спеціальний додаток для очищення сховища з даними. Воно аналізує інформацію і пропонує позбутися від непотрібної. Так вийде очистити від 400-500 МБ до пари ГБ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.