Categories: Смартфони

Новий російський вірус атакує всіх власників смартфонів на Android

Share

Дослідницька компанія Lookout виявила новий небезпечний троян для смартфонів на базі операційної системи від Google, а називається він Monokle. Він збирає всю інформацію про власника телефону, включно з листуванням, після чого передає її на сервера розробників. Що вони роблять з отриманими відомостями – невідомо.

Експерти запевняють, що вірус Monokle має російське походження, тобто він поширюється саме з території Росії. Це означає, що в першу чергу в зоні ризику знаходяться всі росіяни, а потім і українці тому що існує велика частка ймовірності того, що він націлений саме на російських і українських користувачів. Для того, щоб цього віруса було максимально складно ідентифікувати, він маскується під інші додатки, в тому числі від Evernote, Skype, Google, G Play, а також під безліч інших, аж до фірмового клієнта PornHub, що дозволяє переглядати контент для дорослих.

Нове програмне забезпечення здатне збирати дані з мобільних пристроїв з використанням новітніх методів, про деякі з яких не знають навіть великі антивірусні компанії. Достовірно відомо, що троян Monokle здатний записувати телефонні розмови, зберігати історію буфера обміну, отримувати дані про відвідані веб-сайти і введення на них даних, копіювати список контактів, зберігати повідомлення з популярних месенджерів, таємно включати камеру для запису відео та фото, а також використовувати безліч інших можливостей, аж до віддаленого контролю за телефоном жертви.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як вважають зарубіжні фахівці в області безпеки, створений такий троян для Android був російською компанією Special Technology Centre (STC), яка має свою штаб-квартиру в Санкт-Петербурзі. Виявити цього віруса не надто складно. Якщо раптом на смартфоні з’явилися якісь невідомі додатки, або ж дублікати вже встановлених програм, це напевно справа рук Monokle. Щоб позбутися від цього трояна потрібно видалити додаток, під яким він маскується, а потім провести перевірку всього вмісту мобільного пристрою за допомогою популярного антивіруса.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

View Comments

  • что-то слишком много информации об этом вирусе, будто информация от производителя

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Apple випустила чохол-клавіатуру Magic Keyboard для iPad Pro (2024)

    Для iPad Pro (2024) на чіпі M4 вийшло два нових аксесуари: Apple Pencil Pro з…

    07.05.2024

    Огляд бездротової клавіатури Logitech Signature Slim K950

    Бездротова клавіатура Logitech Signature Slim K950 проста та ефективна. Вона не пропонує найновіших клавіатурних технологій,…

    07.05.2024

    Google представила новий недорогий смартфон Pixel 8a

    Сьогодні, 7 травня, компанія Google нарешті представила доступний смартфон Pixel 8a зі свіжим дизайном, яскравими…

    07.05.2024

    Представлений Apple Pencil Pro – стілус для справжніх профі

    Компанія Apple представила новий стілус Apple Pencil Pro, який буде сумісний з новими iPad Pro…

    07.05.2024

    Apple припинила випуск iPad 9

    Apple перестане випускати iPad дев'ятого покоління, пише MacRumors. Рішення пов'язане з появою нових планшетів iPad…

    07.05.2024

    Apple представила iPad Pro з екраном OLED та чіпом M4

    "Яблучний" бренд провів захід під слоганом Let Loose 7 травня. Презентація була присвячена анонсу планшетів.…

    07.05.2024