Categories: Смартфони

Експерти спростували найпопулярніші міфи про iOS

Share

Десять міфів про iOS, про які пора забути

iPhone – один з найпопулярніших смартфонів, а iOS – друга за популярністю мобільна операційна система, пише Internetua

І, зрозуміло, навколо неї, як і навколо будь-якої іншої популярної системи, існує безліч міфів: деякі були вірні раніше, але не мають ніякого відношення до дійсності зараз. Деякі взагалі спочатку будуються з невірних припущень, а також вистачає міфів, придуманих фанатами Android і також не мають нічого спільного з реальністю. І в цій статті ми і поговоримо про таких міфах.

1. Для iPhone немає акумуляторів з підвищеною місткістю.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Раніше (та й зараз) на різних торгових майданчиках типу AliExpress можна було наштовхнутися на акумулятори для iPhone в красивій упаковці і з ємністю часто вдвічі більше, ніж у оригінальної батареї. Зрозуміло, ніякої магії не було – під обгорткою переховувався самий звичайний акумулятор, в кращому випадку б / у оригінальний. Користувачі, що купили таке чудо і часто отримали навіть менший автоном, і створили правило – «акумуляторів з підвищеною ємністю для iPhone немає».

Однак кілька років тому деякі фірми, такі як Craftmann і Nohon, стали випускати акумулятори з ємністю на 10-20% більше, ніж у оригіналу. І тут знову ж таки не було ніякої магії, але вже з інших причин -такі батареї банально трохи товщі, і саме це дозволяє їм мати велику ємність. Зрозуміло, проблем з установкою при цьому немає, бо товщина більше лише на міліметр, а програмні і апаратні тести, проведені різними покупцями, підтверджують, що ємність дійсно більше і iPhone живуть довше.

2. Фонові додатки краще закривати – це збільшить час автономної роботи.

Запеклі баталії на тему «закривати – не закривати» тривають і донині, однак якщо згадати, як працює iOS, то предмет спору зникає. Так, в тлі можуть працювати тільки плеєри, закачування і дзвінки, всі інші програми при згортанні «заморожуються» і перестають витрачати енергію. Тому ніякого сенсу їх закривати немає, більше того -на повторне відкриття буде витрачатися досить багато енергії.

А ось що дійсно може істотно впливати на батарейку, так це фонове оновлення контенту – воно дозволяє програмі не спати і виконувати різні дії – наприклад, у випадку з хмарними дисками постійно перевіряти, чи не з’явилося щось нове. Відключення оновлення контенту для більшості програм, яким це не потрібно, може досить суттєво збільшити час автономної роботи.

3. На iOS без джейлбрейка можна ставити програми не з App Store.

Досить старий міф -да, дійсно, років п’ять тому такої можливості не було. Однак зараз будь-яка людина може поставити практично будь-який додаток на свій iPhone або iPad на тиждень, використовуючи Cydia Impactor, і воно буде нормально працювати. А при наявності macOS і сертифіката розробника будь стороннє додаток можна підписати і на рік.

4. На iOS є віруси.

Дуже живучий міф, аж до того, що в App Store є антивіруси. На ділі знову ж досить представляти, як працює iOS, щоб зрозуміти, що ні віруси, ні антивіруси працювати на ній не зможуть. Вся справа в тому, що кожен додаток «живе» в своєму контейнері, в принципі не маючи доступу ні до системи, ні іншу програму -а, значить, можна практично без побоювання ставити будь-який додаток з App Store, найгірше, що воно зможе зробити – це підписати вас на дорогу підписку, не більше того. Що стосується антивірусів – вони для Apple нічим не відрізняються від інших програм, а, значить, знаходяться в своєму контейнері і провести сканування системи не можуть, тому абсолютно не ефективні.

5. На iOS має сенс чистити кеш.

В iOS вбудований досить зручний механізм: якщо кількість вільного місця прагне до нуля мегабайт, то система починає сама чистити кеш. Тому все чистильники по суті працюють схожим чином -вони «забивають» пам’ять, щоб система почала чистити кеш, після чого видаляють ці створені дані, в результаті чого створюється ілюзія збільшення вільного місця. Однак на ділі через якийсь час виграні таким чином сотні мегабайт (а може, і гігабайти) повернуться, так що сенсу в такому процесі небагато.

6. Довгий показ 100% заряду – баг, який Apple не виправляє роками.

Думаю, багато користувачів iPhone або iPad помічали, що після відключення пристрою від мережі 100% заряду може триматися і 10, і 20 хвилин, після чого всі наступні відсотки будуть йти куди швидше. Баг? Здавалося б так, але по факту це фіча, потрібна для кращих продажів i-гаджетів: поміркуйте самі, ви приходите в App Store, берете iPhone і починаєте з ним працювати. Так як він весь час стоїть на зарядці, то рівень заряду буде 100%. Довго ви будете з ним «гратися»? Зазвичай немає, якраз хвилин 10-20, і ви постійно будете бачити заряд в 100%, що створить ілюзію того, що iPhone живе дуже довго. Як то кажуть – в бізнесі всі засоби хороші, так що цей «баг» Apple не виправить ніколи.

7. Оновлення прошивки через iTunes краще, ніж по повітрю.

Досить стійкий міф: після поновлення по повітрю зменшився час автономної роботи? Потрібно було шити через iTunes. Після поновлення по повітрю пристрій став працювати повільніше? Потрібно було шити через iTunes. На ділі ж якщо ви саме оновлюєте прошивку, то процес і через iTunes, і по повітрю йде однаково: банально замінюються необхідні файли і додаються нові. Такий міф йде через те, що через iTunes гойдається повна версія прошивки, а по повітрю – лише необхідні файли, що і створює ілюзію того, що при прошивці через iTunes замінюються всі файли. Однак на ділі повна заміна всіх файлів йде тільки при прошивці з DFU, так що якщо ви думаєте, що оновлення встало криво – шити має сенс саме через цей режим.

8. Єдина програма, яка вміє шити iPhone – це iTunes. Всі інші – віруси і нічого прошити не можуть.

Дійсно, «фейкових» iTunes вистачає, проте все ж є як мінімум дві програми, які вміють шити i-гаджети – це 3uTools і iMazing. Детальніше про них я писав раніше, і якщо коротко – в плані перепрошивки вони просто копіюють iTunes – тобто ставлять все той же драйвер Apple Mobile Device Support, а всередині мають частина коду iTunes, відповідального за перепрошивання, так що на жаль – знову немає ніякої магії .

9. Після установки iOS 12 час автономної роботи впала мало не вдвічі.

На жаль -то, що після виходу нової версії iOS пристрої на ній починають працювати трохи менше, стало вже звичним, і Apple поправляє автоном протягом року в оновленнях. Однак після виходу iOS 12 багато стали помічати, що якщо раніше час використання могло досягати 7-8 і навіть 10 годин, то тепер час роботи екрану чи дотягує до 5-6 годин. Все реально так погано? Насправді немає, просто змінився спосіб підрахунку: якщо раніше під використанням вважалася будь-яка активність пристрою, незалежно від того, включений екран чи ні, то в iOS 12 Apple вирішила окремо вважати час використання коли екран включений і виключений. Тому якщо хочете отримати старі часи використання – просто складіть час активної роботи, коли екран був включений і виключений.

10. Швидку зарядку підтримують тільки iPhone 8, X і новіше.

Нові iPhone досі комплектуються зарядником на 5 В і 1 А (5 Вт), як і перший iPhone десять років тому. При цьому Apple офіційно заявляє, що iPhone 2017 року і новіше зарядяться істотно швидше при використанні зарядного пристрою на 29 Вт, однак на ділі і старіші iPhone можна зарядити швидше: так, 6, 6s і 7 здатні «брати» до ~ 1.5 А, а їх Plus-версії ~ 2 а, що дозволяє заряджати їх значно швидше.

На жаль, 5s і старіше цього позбавлені, і можуть «брати» не більше 1 А. Однак багато хто помічав, що і вони при підключенні до зарядки, яка видає більший струм, заряджаються швидше -це відбувається через те, що на часто зарядки на 1 А можуть видавати струм не більше 0.8-0.9 А, а ось зарядки, наприклад, на 2 А зрозуміло можуть видати 1 А, через що вони дійсно будуть заряджати і старі iPhone трохи швидше.

Як бачите, міфів про iPhone і iOS вистачає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iOSукр
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024