Categories: Смартфони

Як відрізнити оригінальний екран від копії

Share

При виборі смартфона багато часто звертають увагу на його дисплей, адже це, мабуть, головний компонент, з яким згодом доведеться взаємодіяти найчастіше. Однак більшість покупців не розбираються в абревіатурах начебто TFT, IPS і AMOLED, не кажучи вже про те, щоб відрізнити оригінальний екран від копії.

Всього на ринку зараз поширені 3 основних види дисплеїв: TFT (дуже поганої якості), де найчастіше навіть не регулюється підсвічування, IPS (засновані на рідких кристалах) і OLED, де використовуються органічні світлодіоди. Перший тип найчастіше неакуратно виготовляють китайські умільці, тоді як IPS і OLED або йдуть від самого виробника (на кшталт Samsung, LG і так далі), або з’являються у вигляді якісних копій, які зазвичай виробляються на тих же заводах, що і оригінальні дисплеї, але продаються неофіційно.

Чим відрізняються технології виготовлення екранів

Технологія TFT полягає в використанні тонкоплівкових транзисторів для роботи кожного субпікселя. У таких матрицях використовується аморфний кремній. Вони не відрізняються насиченими кольорами і чітким зображенням.В IPS керуючі електроди розподілені на одній поверхні так, що рідкі кристали розгортаються в одній площині при подачі напруги. Підсвічування всієї матриці дозволяє отримати чітку картинку. «Замкнені» осередки IPS дозволяє здійснити передачу кольору без провалів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що стосується OLED-екранів, тут джерелом світла є самі субпіксель. Такий підхід виключає необхідність у зовнішньому підсвічуванню. Ці дисплеї дуже гарні для відображення глибокого чорного кольору, оскільки для нього досить лише відключити світлодіоди. До того ж вони досить економічні, адже чорні ділянки екрану споживають мінімум енергії.

Чим відрізняються оригінальний дисплей від копії

Оригінальний екран видно одразу – відрізнити його від копії можна в першу чергу по чіткості картинки і насиченості квітів, а також плавної регулювання підсвічування. У неоригінального дисплея часто вицвітають кути, до того ж з’являється акцент на конкретних тонах – найчастіше синіх або теплих.У підроблених китайських дисплеїв часто менш чутливий сенсор, і це можна помітити, якщо зробити простий свайп – затримка буде видно. Також відрізнити копію від оригіналу можна за дозволом – неоригінальний дисплей, як правило, не буває з дозволом вище HD (це просто невигідно китайським умільцям).

Чому змінюють екран

Найчастіша причина заміни дисплея – його пошкодження, викликані падінням. Причому найчастіше ушкодження з’являється у вигляді мікротріщини – вона знаходиться всередині, тому її запросто можна не помітити. Однак така тріщина має властивість розширюватися, і з часом це може призвести до різних глюків екранні кнопки. Також не виключена поява смужок і мерехтіння на екрані.

Специфіка Android-смартфонів в тому, що виробники розміщують дуже багато компонентів на шлейфах, в тому числі верхньому, тому навіть падіння з невеликої висоти без видимих ​​пошкоджень може згодом вирости в серйозну проблему – дисплей просто перестане працювати.

Як зрозуміти, що вам встановили копію

Крім відмінностей, які були описані вище, у дешевих копій екранів є одна особливість – вони починають «жити своїм життям», тобто трапляються довільні натискання елементів управління, та й сам сенсор починає глючити і відгукується через раз.

Щоб убезпечити себе від цього, краще звертатися в професійні сервісні центри, де у майстрів є оригінальні дисплеї і необхідне обладнання для їх заміни.

джерело

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: укр
  • Останні записи

    Секретний підводний дрон американців показали наживо

    Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) опублікувало нові зображення дрону Manta Ray. Фото…

    02.05.2024

    WhatsApp представив нові функції для спільнот

    WhatsApp анонсував появу нових опцій. Вони будуть корисні всім користувачам, які перебувають у групах. Інформація…

    02.05.2024

    Який смартфон вибрати, якщо потрібна потужна батарея: 7 бюджетних гаджетів

    Прекрасний дисплей, потужний процесор і кілька камер - все це не має значення, якщо вже…

    02.05.2024

    У iOS з’явиться корисна «ремонтна» функція для iPhone

    У бета-версії iOS 17.5 було виявлено новий програмний інструмент під назвою Repair State. Він покликаний…

    02.05.2024

    Розбір Huawei Pura 70 Pro виявив незначні відмінності від Ultra

    Huawei розширила доступність серії Pura 70 для міжнародної аудиторії, і потенційні покупці прагнуть дізнатися, чи…

    02.05.2024

    Windows 11 втрачає популярність, а Windows 10 займає 70% ринку і продовжує зростати – в чому причина

    ОС Windows 11 восени виповниться вже 3 роки, але їй все ще важко наздогнати ринкову…

    02.05.2024