Якби не з’явився iPhone, ми б користувалися цим смартфоном

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Американський журналіст Майк Мерфі кілька тижнів тестував BlackBerry Key2 . 2008 рік був зовсім іншим. Це був час, коли всі робили нове.Кеті Перрі поцілувала дівчину і їй сподобалося, США обрали свого першого афроамериканського президента, і багато міняли свої «розкладачки» на перші смартфони. У 2008 це, швидше за все, був BlackBerry.

Apple представила iPhone в 2007 році, і тоді ніхто не знав, що буде далі. До кінця 2008 року Apple продала близько 10 млн iPhone. Це не так багато в порівнянні з 45-75 млн смартфонів, які вона сьогодні продає за квартал. У BlackBerry було 14 млн користувачів, які принесли їй в 2008 році 6 млрд доларів. Люди залежали від своїх смартфонів з підтримкою електронної пошти, які ласкаво називали CrackBerries.

Research in Motion (RIM) – компанія, яка виробляла BlackBerry, що не була приголомшена iPhone. Засновник RIM Майк Лазарідіс показав iPhone генеральному директору Джиму Бальзіллі. Він був більше стурбований тим, наскільки тісно AT & T працювала з Apple, чимось, що iPhone може означати для бізнесу компанії. «Все в порядку – з нами все буде в порядку», – сказав Бальзіллі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Протягом декількох років, домінуючий виробник смартфонів втратив все, крім 1% ринку. У 2016 році RIM повністю припинила виробництво смартфонів. Замість цього, вона зосередилася на розвитку програмного забезпечення і автомобільних послуг. У 2017 році річний дохід компанії склав близько 1 млрд доларів. Але світ любить історії повернення. І тепер BlackBerry повернувся.

BlackBerry Key2: нова надія

Подібно Nokia, BlackBerry тепер використовує ресурси іншої компанії (TCL) для створення своїх телефонів. На відміну від Nokia, яка перезапустила багато старих телефонів, нові смартфони BlackBerry відчувають себе настільки ж безглуздими, як і власні відчайдушні спроби BlackBerry залишатися актуальною, оскільки ринок зайняв iPhone.

На початку червня на заході в Нью-Йорку був представлений BlackBerry Key2. Це наступник першої моделі TCL, випущеної під брендом BlackBerry. Протягом останніх декількох тижнів я тестував Key2, намагаючись зрозуміти, чи є що-небудь, що могло повернути BlackBerry славу, коли всюди буде чути клацання крихітної клавіатури.

Здається ні.

Насправді, перший смартфон BlackBerry з сенсорним екраном вийшов в 2008 році. З BlackBerry Storm компанія витратила роки, намагаючись наздогнати iPhone. Через десятиліття, Key2 продовжує ту ж боротьбу.

Key2 – це Android-смартфон з маленьким екраном і крихітної 1,5-дюймової клавіатурою, прикріпленою до нижньої частини. Він не пропонує нічого, що є в інших смартфонах: у нього звичайний екран, його камери погані, батарея – середня. Навіть прошивка з месенджером BlackBerry Messenger нічого особливого не пропонує. Я не зміг випробувати месенджер в 2018 році, тому що у мене немає друзів, які до сих пір використовують BlackBerry.

Протягом багатьох років люди користувалися BlackBerry, тому що вважали, що друкувати на фізичної клавіатурі набагато зручніше, ніж натискати на шматок скла. Потім Apple відкрила App Store, і почався бум додатків, який змінив наше використання інтернету. Багато хто почав купувати iPhone або Android-смартфони тільки через те, що вони пропонували багато додатків і сервісів.

З Key2 у мене є доступ до будь-якого додатка в Google Play Store. Коли я чекав закінчення завантаження додатків, я задавався питанням, навіщо дійсно потрібна фізична клавіатура. Через десять років мені насправді було важко користуватися їй. Телефон також не має багатьох інших сучасних фішок, які є у конкурентів: водонепроникність, безпечне розпізнавання особи або швидка зарядка. Це великий незграбний смартфон, який погано лежить в руці і кишені. Коли ви пересуваєтеся, його кути трохи впиваються в ногу. Можливо, це нагадування про ваших поганих життєвих рішеннях, які привели до покупки BlackBerry в 2018 році.

Єдиний плюс Key2 – це ціна 650 доларів. Це набагато дешевше, ніж iPhone X, Samsung Galaxy S9 або Note 8. Але є й інші, більш потужні пристрої, доступні за тією ж ціною – наприклад, Google Pixel 2 і OnePlus 6.

В якомусь вигаданому світі, де BlackBerry і раніше панує, а Apple ніколи не наважувалася створити свій телефон (і стати найбагатшою компанією в США), її флагманський смартфон в 2018 році, ймовірно, буде схожий на Key2. Це пристрій-мутант, яке нікому не потрібне. Але, якщо б вибору не було, ми б із задоволенням користувалися BlackBerry. На щастя, сьогодні є багато кращих телефонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.