Зміни в камерах iPhone 18: Чого очікувати користувачам

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Інсайдер Мінґ-Чі Куо повідомляє, що японська Sony через кілька років втратить статус ексклюзивного постачальника камер для iPhone. Всі камери в сучасних iPhone використовують сенсори Sony, але в 2026 році з виходом iPhone 18 одна з допоміжних камер – надширококутна – базуватиметься на датчику від Samsung.

Реклама

Цікаво, що розмір майбутнього сенсора, який Samsung постачатиме у 2026 році, становитиме 1/2.6″, такий самий, як у нинішніх iPhone 15 Pro і Pro Max. Водночас роздільна здатність надширококутної камери вже у 2024 році з виходом iPhone 16 збільшиться з 12 до 48 Мп.

Отже, хоча мегапікселів стане більше, розмір сенсора залишиться тим самим. Мінґ-Чі Куо зазначає, що Apple не планує найближчим часом збільшувати матрицю, і такі камери залишатимуться в її пристроях на кілька років.

Реклама

Розмір пікселів у матриці 1/2.6″ становить близько 0.7 мкм. Для порівняння, “досанкційна” Huawei пропонувала для надширококутної камери сенсори 1/1.5″ з пікселями 1.0 мкм, що на 40% більше і краще захоплює світло. Подібні сенсори також використовують у ряді флагманів Oppo.

У iPhone 15 Pro Max роздільна здатність 48 Мп має лише основна камера. У iPhone 16 Pro Max, за інсайдерськими даними, буде дві камери по 48 Мп, а у iPhone 17 Pro Max – всі три.

Apple може підвищувати роздільну здатність камер без суттєвого покращення матриці з двох причин: або для можливості запису 8K-відео, або для покращення зйомки просторових 3D-відео, де основна та надширококутна камери працюють разом.

Раніше в липні Мінґ-Чі Куо опублікував схожі дані щодо майбутніх камер iPhone:

  • Цього року перископічний телевик з оптичним зумом 5x з’явиться не лише в моделі Pro Max, але й в iPhone 16 Pro;
  • У 2025 році iPhone 17 Pro Max отримає новий телевик з роздільною здатністю 48 Мп замість поточних 12 Мп, який також буде базуватися на маленькому сенсорі 1/2.6″ (нинішній сенсор ще менший – 1/3.1″);
  • У 2026 році такий телевик буде в обох Pro-версіях iPhone 18;
  • У 2027 році найбільш просунута версія iPhone отримає новий об’єктив для телевика з більшим оптичним зумом, ніж нинішні 5x.

Таким чином, Apple обережно підходить до розвитку допоміжних камер iPhone, оновлюючи їх раз на кілька років і використовуючи маленькі сенсори. Можливо, це пов’язано з бажанням заощадити і зберегти компактність пристроїв, адже великі сенсори для телевика і надширококутної камери могли б значно збільшити блок камер.

У той час як допоміжним камерам приділяється менше уваги, основна камера Apple отримує значні покращення. За наявними даними, цього року на головну камеру iPhone 16 Pro і 16 Pro Max чекає великий апгрейд.

Основна камера iPhone 15 Pro має пікселі розміром 1,22 мкм (2,44 мкм при об’єднанні). У iPhone 16 Pro вони збільшаться до 1.4 мкм.

Вона збереже роздільну здатність 48 Мп, але отримає більшу матрицю. Сенсор 1/1.28″ буде замінений на 1/1.14″, очікується також використання нового об’єктива зі скляною лінзою (інші залишаться пластиковими).

Видання The Information повідомляє, що в iPhone 18, який вийде у 2026 році, вперше у Apple з’явиться змінна апертура об’єктива. Замість поточної фіксованої апертури f/1.78 для головної камери буде використовуватися динамічне значення.

Цей механізм, схожий на роботу зіниці людського ока, допоможе пристрою створювати різні ефекти під час зйомки та краще адаптуватися до умов освітлення, включаючи майже повну темряву.

Цікаво, що змінна апертура колись була у флагманах Samsung, але компанія від неї відмовилася. Наразі змінну апертуру можна знайти у ряді флагманів китайських виробників.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ