Android 15 Beta 3: Нові вдосконалення для автономності, безпеки та конфіденційності

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Поява третьої бета-версії Android 15 позначила наступну стадію розвитку мобільної ОС, оскільки вона отримала статус Platform Stability. Це означає, що API для розробників і пов’язана з додатками поведінка платформи залишаються незмінними, і програмні продукти, орієнтовані на Android 15, можуть вже випускатися в Google Play.

Реклама

Третя бета-версія Android 15 принесла ряд нововведень. Покращені можливості роботи з медіаданими і ІІ, підтримка нестандартних формфакторів пристроїв, підвищення ефективності акумуляторів і стабільності додатків, а також покращення конфіденційності і безпеки для користувачів стали доступними для різних лінійок пристроїв.

При вході в облікові записи до оптимізованих для Android 15 додатків головним способом авторизації стали ключі доступу з захистом через біометрію або код блокування. У разі відхилення такого заходу безпеки система пропонує альтернативні варіанти входу, які можна вибрати через системну клавіатуру або списки в полях введення облікових даних. Розробники сторонніх додатків тепер можуть використовувати системний механізм аутентифікації для цих цілей.

Компонент Android WebView втратив підтримку WebSQL – параметри setDatabaseEnabled і getDatabaseEnabled вважаються застарілими. Раніше технологію WebSQL було видалено з Chrome, тепер вона перестане працювати в Android WebView. Протягом найближчих 12 місяців ці методи будуть деактивовані у всіх версіях Android.

Google також закликала розробників звернути увагу на кілька важливих технічних нововведень Android 15. Зокрема, змінилася поведінка стану пакета FLAG_STOPPED: програми зберігають статус зупинених доти, доки користувач їх не запустить або не здійснить з ними опосередковану взаємодію. Система також отримала підтримку сторінок пам’яті розміром 16 кбайт – якщо при розробці програми використовувалися інструменти Android Native Development Kit (NDK), які відкривають доступ до фізичних компонентів пристрою, такі програми доведеться перекомпілювати з урахуванням підтримки сторінок розміром 16 кбайт. В Android 15 з’явилася функція “Особистий простір” (Private Space) – простір на пристрої, в якому можна під додатковим рівнем автентифікації зберігати конфіденційні програми.

Список пристроїв, на які можна встановити Android 15, доступний на окремій сторінці. В якості альтернативи можна завантажити 64-бітові образи системи та запустити їх через емулятор в Android Studio.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ