iPhone 15 застарів ще до виходу iPhone 16 без підтримки розумного ШІ від Apple

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

В останні роки новини Apple вже не приваблюють десятки мільйонів людей по всій планеті, але все ще цікавлять пресу і ентузіасти. На конференції WWDC американська компанія вирішила зробити гучний анонс, розповівши про появу набору розумних інструментів у актуальних смартфонах, планшетах та ноутбуках (включаючи настільні ПК). Судячи з заяв представників компанії, Apple Intelligence стане справжнім проривом і змінить правила гри так само сильно, як це зробила поява цифрових магазинів та швидкісного мобільного інтернету.

Реклама

Наскільки все це відповідає дійсності, нам ще треба дізнатися, а поки з’ясувалися неприємні деталі, що вкотре доводять специфічне ставлення до сотень мільйонів фанатів яблучної продукції з боку керівництва Apple.

Експерти розкопали, що лише два апарати поточного покоління зможуть претендувати на доступ до нової технології: iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max. А ось звичайний iPhone 15 залишиться за бортом і не отримає жодних розумних алгоритмів. ІІ тут буде відключено за замовчуванням, а особливості операційної системи iOS не дозволяють кастомізувати код. Відомо, що робота штучного інтелекту потребує значних ресурсів, але в цьому випадку застарілим визнається телефон, який належить до поточного покоління і випущений менше ніж рік тому.

Що цікаво, користувачі Mac отримають ширшу підтримку, адже технологія Apple Intelligence запуститься на всіх процесорах Apple Silicon, а значить підійде будь-який апарат, випущений з 2020 року. Фахівці пишуть, що причина відмови від підтримки iPhone 15 та всіх попередніх лінійок лежить на поверхні та впирається у вимоги до роботи розумних алгоритмів. Справа в тому, що зазвичай алгоритми ChatGPT використовуються в режимі олнайн. Користувач робить той чи інший запит, а генерація відповіді провадиться на віддаленому сервері. У випадку Apple Intelligence все інакше, адже програмне середовище має локальне розташування.

Теоретично, для роботи з вбудованим ШІ інтернет не знадобиться, але як насправді дана технологія працюватиме, поки неясно. Представники Apple запевняють, що рішення щодо перенесення обчислень на локальний пристрій підвищить конфіденційність кінцевого користувача. Нібито при роботі з віддаленими серверами завжди залишаються шанси злому, тоді як Apple Intelligence не передбачає зовнішнього втручання. Що цікаво, дана технологія побудована на алгоритмі ChatGPT від OpenAI, а отже, істотних відмінностей від вже знайомої багатьом моделі не буде. На думку фахівців, навіть потужності нейронного процесора (NPU) iPhone 15 Pro Max здаються недостатніми для локальної роботи розумних алгоритмів.

Так, чіп в даному смартфоні здатний виконувати лише 35 TOPS, ну а це може означати тільки одне – обійтися без інтернету не вийде. Швидше за все, найскладніші завдання вирішуватиме “залізо” на віддаленому сервері, тоді як усередині телефону будуть доступні прості сценарії. Але навіть у цьому випадку iPhone 15 не підходить, адже у нього не тільки немає потужного NPU, але і менше оперативної пам’яті. Швидше за все, саме з цієї причини мобільний телефон за 900 доларів не зможе працювати з Apple Intelligence, адже 6 Гб ОЗУ надто мало. Ну а iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max отримали по 8 Гб і зможуть упоратися з нескладними завданнями.

Взагалі перші нейронні чіпи з’явилися в яблучних смартфонах ще в 2017 році, коли користувачам став доступний Apple Neural Engine. Тоді нова технологія стала головною фішкою серії iPhone 8, а з того часу інтеграція розумних алгоритмів в операційну систему iOS стала ще тіснішою. І все ж, переважно ІІ займається обробкою фотографій та іншими непомітними дрібницями, тоді як Apple Intelligence отримає доступ до управління всією системою. Експерти не виключають, що яблучна компанія штучно заблокувала доступ до нової технології на старому устаткуванні. Якщо ідея виявиться цікавою масовому користувачеві, відсутність доступу до розширених функцій ШІ підштовхне десятки мільйонів людей по всій планеті до покупки нового смартфона. Нагадаємо, Apple Intelligence стане доступною в рамках виходу iOS 18 цієї осені. Окрім зазначених вище апаратів поточного покоління, підтримкою розумних алгоритмів зможуть похвалитися всі телефони лінійки iPhone 16, і це вагомий аргумент для покупки актуальнішого гаджета.

Є свідчення, що локальні версії розумних алгоритмів лише формально вимагають наявності нейропроцесора. Наприклад, Copilot Plus вдалося запустити на процесорах, без NPU. Технологія працювала на ноутбуці Samsung Galaxy Book2 Go, де ентузіасти спромоглися змусити працювати функцію Recall. При цьому більша частина можливостей Copilot Plus все ж таки залишилася неактивною. Відповіді на багато питань поки що відсутні, оскільки технологія надто нова. Наскільки затребувані розумні алгоритми будуть на смартфонах, нам ще доведеться з’ясувати, а сама Apple не планує змінювати обраного курсу. Американська компанія продовжує генерувати ідеї, що дозволяють заробляти ще більше грошей, тоді як фанати готові витрачати на марні технології нечувані суми із завидною регулярністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: