Смартфони

Google представила 7 нових функцій, які з’являться в Android

Share
Час читання: 4 хв.

Коли ми говоримо про безпеку смартфонів, найчастіше нам розуміють різні механізми захисту від цифрових загроз на кшталт троянів, вірусів і критичних уразливостей. Google бореться з ними регулярно випускаючи патчі з виправленнями. Але захистити наші пристрої від зовнішніх небезпек вони найчастіше нездатні. Адже що протиставити злодії, який вихопив ваш апарат із рук і втік у натовпі? Тому, щоб подібних випадків було менше, Google вирішила розширити захисні можливості Android, які допоможуть уникнути реальних, а не віртуальних загроз.

Заборона налаштування Android без облікового запису Google

Зазвичай метою зловмисників є швидке скидання налаштувань вкраденого пристрою та його подальший продаж. Однак з оновленням Android, якщо злодій спробує примусово виконати ресет пристрою, він зіткнеться з блокуючою перешкодою на системному рівні.

Тепер для того, щоб настроїти пристрій знову, потрібно використовувати обліковий запис Google . Без облікових даних зловмисник не зможе авторизуватися, виконати повне скидання та підготувати вкрадений телефон до продажу. Такий захід значно знижує мотивацію для крадіжки, оскільки це стає практично марним злодія і не обіцяє йому заробітку.

Особистий простір на Android

Особистий простір – це нова функція, яка дозволяє користувачам створити окрему захищену область пам’яті свого смартфона. Вона може бути прихована та заблокована за допомогою окремого PIN-коду. Там можна зберігати будь-які дані та програми, які ви хочете сховати від сторонніх, і ніхто не дізнається, що у вас там, доки ви самі не введете пароль доступу.

Навіть якщо пристрій опиниться в руках зловмисника, особистий простір залишиться захищеним. Це вселяє певну впевненість у тому, що конфіденційні дані залишаться у безпеці, незалежно від того, хто оволодів вашим пристроєм. Навіть дивно, що такий простий та ефективний спосіб захисту з’явився лише зараз, а не 5-10 років тому.

Вимкнення Find My Device на Android

Довгий час для вимкнення функції Find My Device не був потрібний код безпеки. Тому в теорії людина, яка опанувала ваш пристрій, могла деактивувати пошуковий механізм і не дати вам його знайти у разі крадіжки або втрати. Тепер зробити це без пароля доступу не вдасться.

Цей захід, так само, як і блокування налаштування після скидання , повинен якщо не запобігти крадіжкам, то принаймні зробити їх менш раціональними. Після оновлення, навіть якщо телефон потрапить у чужі руки, ніхто не зможе зробити його «невидимим». Ви, як і раніше, зможете керувати ним віддалено, стираючи дані або блокуючи його.

Зміна налаштувань Google з біометрії

Хоч як дивно, але багато зловмисників заздалегідь підглядають пароль, яким майбутня жертва крадіжки розблокує свій смартфон. Нова функція Android передбачає додатковий рівень захисту від біометрії. Тепер для зміни критичних налаштувань Google-облікового запису та самого пристрою потрібно відсканувати палець, обличчя або райдужну оболонку ока.

Таким чином, навіть якщо злодій знатиме пароль, він не зможе отримати повний контроль над пристроєм і вашим обліковим записом. Відверто кажучи, це дуже логічне та правильне нововведення, яке напрошувалося давно. Паролі вже давно довели, що не є панацеєю. А ось підробити біометрію , і особливо відбитки пальців, може бути досить проблематично. Отже, такий спосіб захисту підвищує безпеку пристрою і всієї системи цілком.

Автоматичне блокування на Android під час крадіжки

Для України це нехарактерно, але у багатьох країнах світу поширені крадіжки смартфонів буквально з рук. Ви можете йти площею у Венеції, а якийсь хитрун на бігу може вихопити ваш апарат, коли ви залипаєте в екран. Щоб уникнути таких випадків, в Android з’явилася функція Theft Detection Lock , яка визначає вихоплювання з рук на основі зовнішніх ознак.

Наприклад, якщо смартфон тривалий час був у стані спокою, а потім вбудовані датчики виявили тряску, характерну для вихоплювання, і прискорення, що означає біг, він заблокує екран в автоматичному режимі, запобігаючи таким чином доступу до даних користувача. Цей проактивний захід безпеки забезпечує швидкий захист у критичний момент, мінімізуючи ризик несанкціонованого доступу до пристрою та його вмісту.

Блокування, якщо смартфон не в мережі

Функція Offline Device Lock забезпечує захист даних користувача навіть у ситуації, якщо зловмисник хоче втекти від інструмента Find My Device, відключивши стільникові дані на тривалий час. Нововведення автоматично заблокує екран пристрою, якщо виявляє тривалу відсутність сигналу. Зняти блокування можна лише за допомогою пароля.

Завдяки цьому дані користувача залишаються в безпеці, навіть якщо пристрій знаходиться поза зоною дії мережі або зловмисник навмисно відключає його для обходу інших заходів безпеки. Нова функція гарантує, що доступ до пристрою буде захищений за будь-яких обставин, забезпечуючи спокій користувача.

Віддалене блокування смартфона

Крім того, тепер Android пропонує функцію віддаленого блокування , яка дозволяє користувачеві заблокувати екран втраченого або вкраденого телефону, використовуючи лише номер телефону з будь-якого іншого пристрою. Так ви зможете виграти час для відновлення даних свого облікового запису та отримання доступу до сервісу Find My Device.

Віддалене блокування забезпечує швидкий та зручний спосіб захисту пристрою у стресовій ситуації втрати або крадіжки. Раніше у вас не було можливості вжити заходів для захисту смартфона, якщо ви забули заблокувати апарат. Для цього навіть не потрібний доступ до облікового запису Google . Це дає дорогоцінний час для відновлення даних і часом дозволить повернути над ним повний контроль.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Android
  • Останні записи

    Нова соцмережа в App Store не має жодного живого користувача

    У магазині додатків App Store з'явився новий мобільний додаток SocialAI, який є аналогом X (Twitter).…

    18.09.2024

    Для викрадення паролів з Google Chrome хакери почали застосовувати новий інструмент

    Хакери продовжують вдосконалювати методи викрадення користувацьких даних, і однією з останніх загроз стало шкідливе ПЗ…

    18.09.2024

    Попри оновлення, нова версія ChatGPT o1 допускає базові помилки

    У середині вересня OpenAI представила нову модель штучного інтелекту під назвою o1, раніше відому як…

    18.09.2024

    Перші тести iPhone 16: оцінка продуктивності в іграх і часу автономної роботи

    Apple зняла ембарго на публікацію оглядів нових iPhone, що дало змогу дізнатися більше про новинки.…

    18.09.2024

    Оновлення One UI 6.1.1 від Samsung знову викликало проблеми: камери флагманів Galaxy перестали працювати

    Нещодавно Samsung випустила велике оновлення One UI 6.1.1 для флагманської серії Galaxy S23, але вже…

    18.09.2024

    Розчарування від Samsung: ємність батареї Galaxy S25+ залишиться на рівні Galaxy S24+

    За інформацією ресурсу Galaxy Club, новий смартфон Samsung Galaxy S25+, який є другою за вартістю…

    18.09.2024