5 смартфонів Xiaomi, від покупки яких краще відмовитись

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Давненько на моєму каналі не виходило статей у цій цікавій рубриці: з моменту останньої минуло понад рік. За цей час російський (та й не тільки) ринок почали активно захоплювати раніше маловідомі бренди Tecno та Infinix, а ось Xiaomi за свого довгого лідерства почала поступово відходить на другий план. Втім, нинішнім «зіркам» бюджетного та середнього класу буде присвячена окрема стаття, а сьогодні ми поговоримо про невдалі смартфони цього бренду.

Реклама

Xiaomi Redmi A3 – дешевка в дорогому виконанні

Коли компанія випускає бюджетний смартфон із непоказною зовнішністю, але хорошими характеристиками, її можна зрозуміти. У початковому ціновому сегменті багато в чому доводиться економити, і дизайн — це річ, яку можна знехтувати. Однак у наші дні виробники вважають за краще чинити по-іншому: вони ставлять у свої бюджетники величезні шибки під камери та спинки зі штучної шкіри, але при цьому забувають про апаратну начинку. У результаті виходить помітний, але абсолютно безглуздий пристрій, який можна порекомендувати тільки тим, хто хоче здаватися за малі гроші.

Класичним прикладом такого смартфона є Xiaomi Redmi A3. У порівнянні з попередником він отримав чотири зміни: порт USB Type-C, нову версію Bluetooth, екран більшої діагоналі зі збільшеною частотою оновлення та «лакшері» дизайн з оформленням під Xiaomi 14 Ultra. Їй-богу, краще б на ці гроші поставили нормальний процесор, бо на Helio G36 без сліз уже не поглянеш: перед нами неодноразово модифікована копія шестирічного чіпсету Helio P22. Додайте до цього 3 ГБ ОЗУ і отримайте телефон, який не здатний справлятися навіть з простими завданнями.

Xiaomi Redmi 13C – непотрібна копія

У грудні 2023 року на глобальному ринку з’явилися відразу два однакові смартфони – це Xiaomi Redmi 13C і Poco C65. Вони не відрізняються між собою навіть зовнішністю, навіть деякі з кольорів у них повністю збігаються! Більш слабким апаратом із усього дуету є Redmi 13C, і все через кількість оперативної пам’яті в базовій версії: якщо Poco C65 пропонує 6 ГБ ОЗП, то герой сьогоднішньої статті — лише 4. Ціни при цьому у більшості магазинів на обидві моделі однакові, так що купуючи 13C, ви фактично переплачуєте за шильдик.

На цьому можна було б перейти до наступного номінанта, але оскільки я дав собі за правило присвячувати смартфону щонайменше два абзаци, давайте обговоримо технічні характеристики. Чіпсет Mediatek Helio G85, 6.74″ HD-екран з частотою 90 Гц, основна камера на 50 МП і батарея на 5000 мАГ з підтримкою 18-ватної зарядки, яку вам в комплект не покладуть. За 5-6 тисяч гривень набір непоганий, але не безкомпромісний. Я б не купував.

Xiaomi Poco X6 – слабка ланка з трьох

На початку цього року в багатьох країнах почалися продажі нової трійці від Poco, що складається зі смартфонів M6 Pro, X6 та X6 Pro. Між моделями простежується чітка еволюція: X6 на відміну від M6 Pro отримує чіпсет Snapdragon 7s Gen 2 і екран з роздільною здатністю 1.5К, а X6 Pro для величі достатньо потужного Dimensity 8300 і більш швидкісної пам’яті. Тим не менш, серед усієї трійки можна виділити явного аутсайдера, і ним на сьогоднішній день є середній Poco X6.

У чому полягає його проблема? Та в тому, що за свої майже 30 тисяч карбованців він не пропонує чогось кардинально нового. Все, що ви отримаєте, – це відчутний приріст продуктивності в іграх і нову матрицю екрану. Чи варто за це доплачувати 6 тисяч від ціни молодшого M6 Pro? Сумніваюсь. Набагато краще додати ще стільки ж і взяти старший Xiaomi Poco X6 Pro, продуктивності якого вам вистачить на кілька років вперед.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 4G – мало процесора за багато грошей

Але якщо Poco X6 пропонує за свої гроші непогану продуктивність, то Redmi Note 13 Pro не зможе запропонувати її за визначенням: вся справа в чіпсеті Mediatek Helio G99, ставити який у смартфонах дорожче 12 тисяч гривень – справа непристойна. Адже за Note 13 Pro з вас попросять значно більше: 15 тисяч у варіанті 8/128, 33 у версії 8/256 і 38 у конфігурації 12/512.

20 тисяч гривень за Helio G99 – шалена цифра! Чим її можна виправдати? Хіба що 200-мегапіксельною камерою Samsung HP3 з оптичною стабілізацією, адже всі інші параметри (6.67″ OLED-екран, батарея на 5000 мАч з 67-ватною зарядкою, 3.5-мм роз’єм, слот для карти пам’яті) ми можемо знайти і дешевше Poco M6 Pro. За свої гроші Note 13 Pro виглядає апаратом поза ринком, я не бачу жодної причини вибрати саме його замість умовного Realme 12 Pro або торішнього Note 12 Pro+.

Xiaomi 14 Ultra – ціна, яку складно виправдати

На сьогоднішній день найдорожчим смартфоном Xiaomi є флагман 14 Ultra. На китайському ринку його оцінюють у 900 доларів, а на глобальному – у 1500 євро. Апарат позиціонується як пристрій «два в одному»: у більшості магазинів за покупку вам подарують особливий чохол, який перетворює телефон на зразок фотоапарата з кнопкою спуску затвора і кришечкою під об’єктив.

Головним конкурентом моделі є смартфон OPPO Find X7 Ultra. Він коштує менших грошей (від $840 у Китаї) і має більш цікавий набір камер: тут замість невеликих додаткових сенсорів Sony IMX858 використовується «солянка» з IMX890, IMX882 та IMX858. З іншого боку, OPPO вже точно не з’явиться на глобальному ринку, так що порівнювати Xiaomi 14 Ultra банально нема з ким. Мені все ще важко звикнути до того, що Xiaomi тепер є А-брендом нарівні з Apple і Samsung: ще тепло в душі спогади про Xiaomi Mi 9 за 449 доларів і Mi 11 Ultra за 1199 євро.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ